StoryEditor
NEZADOVOLJNI

HDZ BiH o Schmidtovoj nametnutoj odluci: Neće postići vjerodostojnost, ovo je 114 intervencija OHR-a

Piše Desk  /  27.03.2024., 13:01h

Dužni smo ukazati da ovakva rješenja koja ne obuhvaćaju sve aspekte Izbornog zakona, neće postići zaštitu i vjerodostojnost izbornog procesa, nego će izglednije uvesti BiH u neizvjesno, politički motivirano i duboko kompromitirano upravljanje izbornim procesom, navode iz HDZ-a BiH.

Povodom nametanja Odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, oglasili su se i iz HDZ-a BiH konstatirajući kako "izražavaju duboko žaljenje za posezanjem visokog predstavnika za nametanjem rješenja u vremenu stabilne političke vlasti, intenzivnog liderskog dijaloga i otvorenja pregovaračkog procesa BiH s Europskom unijom".

Nepotrebne intervencije 

"Nametanjem 114 izmjena Izbornog zakona, kompromitiraju se svi dosada postignuti pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja u nezavidan položaj njeno buduće zajedničko funkcioniranje. Ovakve nepotrebne intervencije u domaće zakonodavstvo samo par dana nakon pozitivnog izvješća EU prema Bosni Hercegovini kojim se priznaju i prepoznaju pozitivni jednogodišnji rezultati izvršne i zakonodavne vlasti, mogu imati nesagledive posljedice na daljnje integracijske procese što bi poništilo snažan sinergijski učinak koji je europska perspektiva donijela Bosni i Hercegovini", napominju iz HDZ-a BiH.

Obesmišljavanje uloge Parlamenta BiH 

Bez želje da ulazimo u pozitivne namjere za poboljšanjem izbornog procesa, navode u priopćenju, dužni smo ukazati da ovakva rješenja koja ne obuhvaćaju sve aspekte Izbornog zakona, neće postići zaštitu i vjerodostojnost izbornog procesa, nego će izglednije uvesti BiH u neizvjesno, politički motivirano i duboko kompromitirano upravljanje izbornim procesom.

"Posebno smatramo opasnim da nametanje ovog i bilo kojih drugih zakonskih rješenja, uspostavlja praksu protivnu demokratskim principima kojima se potpuno obesmišljava uloga parlamenata i demokratski izabranih predstavnika, što je srž demokracije", navode.

Iz HDZ-a BiH pozivaju i "sve nositelje vlasti bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da zajedničkom suradnjom i dijalogom vratimo procese odlučivanja u okrilje legitimno izabranih predstavnika koji sukladnu Ustavu i najvišim demokratskim standardima imaju odgovornost i obvezu predvoditi sve političke procese u Bosni i Hercegovini."

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 12:13