StoryEditor

HDZ BiH će u HNŽ-u u vlast s onima koji su spremni razvijati županiju

Piše D  /  13.12.2018., 12:12h

HDZ BiH je prije nekoliko dana razgovarao sa bošnjačkih strankama na ovu temu, dok su ranije obavljeni razgovori između hrvatskih stranaka, odnosno, stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH. Za sada je sigurno samo kako će koalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH koju predvodi HDZ BiH biti u vlasti jer ova politička opcija ima 13 zastupnika i bez njih je matematički nemoguće formirati vlast, piše Pogled.ba

Sve glasnije se govori o tome da je realna opcija i svehrvatskog zajedništva u budućoj vlasti u ovoj županiji, što znači kako bi HDZ 1990 i Hrvatska republikanska stranka mogli biti dio nove vlasti. Sve stranke su članice Hrvatskog narodnog sabora, a zajedno u Skupštini imaju 16 zastupnika. To bi značilo kako su za uspostavu nove većine potrebne ruke još samo četiri zastupnika, a iz HDZ-a BiH poručuju kako nemaju ništa protiv da se oko nove vlasti okupi jedna šira koalicija.

- Nije nam cilj samo okupiti 20 zastupnika i izabrati novu vladu. Stranke koje će biti u vlasti morat će prihvatiti program rada buduće vlasti kojeg će predložiti stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH. On će se sastojati iz dva dijela. U prvom će biti zakoni koji žurno moraju biti usvojeni kako bi županija učinkovitije funkcionirala. Drugi dio će biti zakoni koje moramo usvojiti u ovome mandatu, ali koji nisu tako žurni. Uskoro ćemo predložiti taj plan i vidjet ćemo kakve će reakcije biti drugih političkih stranaka - rekao je za Pogled.ba dopredsjednik Skupštine HNŽ Tomislav Martinović. 

On nije želio otkriti o kojim se zakonima radi, ali je poručio kako će prioritet nove vlasti biti održati županiju stabilnom u svakom pogledu, te osigurati uvjete za nove investicije kojima će se smanjiti nezaposlenost i osigurati bolje punjenje proračuna i vanproračunskih fondova. 

- Rast plaća skoro svih proračunskih korisnika pred nas je stavio nove izazove. Stoga, nova vlast morati će znatno učinkovitije raditi kako bi sustav funkcionirao i ostao stabilan. Iz toga razloga, buduća koalicija može biti sastavljena isključivo na programskim načelima. Pregovore sa političkim partnerima ćemo nastaviti i očekujem da ćemo po ovim pitanjima postiži konsenzus - zaključio je Martinović.

Dnevnik.ba 

19. travanj 2024 00:34