StoryEditor

HDZ BiH Busovača: Uočena pojava lažnog prijavljivanja prebivališta u Busovači

Piše D  /  09.05.2020., 10:05h

Klub vijećnika HDZ-a BiH Busovača je itekako svjestan važnosti projekta „Plava voda“ i upoznat s načinom financiranja i iznosom sredstava. To smo pokazali i u prethodnih nekoliko godina kada smo dali suglasnost načelniku općine Busovača da provodi potrebnu proceduru vezanu za ovaj projekt. Isto tako, podsjećamo i načelnika i sve građane na dugogodišnje zahtjeve Kluba vijećnika HDZ-a BiH Busovača prilikom izrade Proračuna općine.

Svake godine smo zahtijevali dodatna sredstva za izmjenu štetnih azbestnih cijevi u gradskom području kao i za rekonstrukciju cijelog vodovoda, ali su naši zahtjevi uvijek bili odbijeni uz izgovor da se radi na projektu „Plava voda“.

Samim tim, nije točna tvrdnja načelnika da Klub vijećnika HDZ-a BiH Busovača nije bio za donošenje Odluke o prihvaćanju grant sredstava za projekat „Plava voda“ niti on ima veze s neodržavanjem sjednice. Niti u jednom trenutku nije rečeno da Klub vijećnika HDZ-a BiH nije za donošenje navedene odluke niti da je protiv bilo koje druge točke dnevnog reda.

U svom priopćenju, Klub vijećnika HDZ-a BiH Busovača jasno je naveo zašto nije održana zakazana sjednica Općinskog vijeća Busovača, a razlog je neuvrštavanje točke dnevnog reda vezane za imenovanje predsjednika Općinske izborne komisije.

Smatramo da je i ova točka od iznimne važnosti i ne vidimo razlog zašto se nije mogla naći na dnevnom redu. Sve procedure vezane za izbor članova Općinskog izbornog povjerenstva su provedene sukladno zakonu. Sukladno članku 2.12, stavak 8, Općinsko vijeće imenuje predsjednika iz reda članova Općinskog izbornog povjerenstva, a uz suglasnost Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Imajući u vidu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa, smatramo da ne možemo biti neodgovorni i odugovlačiti cijeli proces izbora predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva te traženja i dobivanja suglasnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Kada govorimo o odgovornosti prema građanima, mogli bismo napisati mnogo o tome tko bi i za što mogao ili trebao odgovarati i objašnjavati građanima. Zanimljivo je da se nečija odgovornost spominje samo onda kada se ne ide po volji načelnika. Međutim, kada se iznova imenuju direktori pojedinih ustanova koji odvode te iste ustanove u propast, kada se ne radi rebalans Proračuna općine nego s viškom prihoda raspolaže načelnik ili se ne raspisuju natječaji za radna mjesta propisana sistematizacijom ili zakonom, tada se ne spominje ničija odgovornost.

Kako god je predsjedatelj Općinskog vijeća predsjedatelj svih vijećnika i indirektno svih građana, tako i načelnik treba biti načelnik svih građana i poštovati volju legalno i legitimno izabranih predstavnika više stranaka, a jednog cjelokupnog konstitutivnog i paritetnog naroda. U posljednje vrijeme nailazimo na totalno neuvažavanje volje jednog konstitutivnog naroda i zbog toga izražavamo nezadovoljstvo.

Kako smo naveli u svom priopćenju, Klub vijećnika HDZ BiH Busovača se zalaže za normalizaciju odnosa, uz međusobno uvažavanje, principijelnost i poštivanje dogovora. Neophodno je žurno izabrati predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva i sada je red na Hrvata da bude predsjednik. Neprihvatljivo je i čudno inzistiranje Asima Mekića da ponovno bude Bošnjak koji je već obnašao tu dužnost. Možda je cilj manipuliranje cjelokupnim izbornim procesom. Uočena je također pojava lažnog prijavljivanja prebivališta u Busovači kako bi se moglo glasovati u Busovači. 

Klub vijećnika HDZ BiH Busovača će tražiti od svih institucija kažnjavanje lažnog prijavljivanja prebivališta. 

Ponovno pozivamo da dogovorno i odgovorno izvršavamo sve obveze koje su pred nama, stoji u priopćenju Kluba vijećnika HDZ BiH Busovača.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:28