StoryEditor

HDZ 1990 okuplja oporbeni blok HDZ-u na sljedećim izborima

Piše D  /  28.09.2017., 08:09h

Ovu informaciju potvrdila je članica Predsjedništva HDZ-a 1990 i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Diana Zelenika. 

"Ne samo da postoji ideja, već su i potpisani neki dogovori vezani za predstojeće izbore", rekla je Zelenika. 

Ona je pojasnila da je Hrvatski narodni sabor (HNS) nastao kao krovna nacionalna institucija, ali da se vremenom pretvorio u instituciju u kojoj vlada jednoumlje s jednim ciljem, a to je da se uguši pluralizam kod Hrvata i svi oni koji ne razmišljaju kao HDZ. 

"Naša percepcija je nešto sasvim drugo. Mi imamo empatiju i prema Hrvatima koji su porijeklom iz drugih krajeva BiH, a ne samo iz zapadne Hercegovine. Uspostavljanje jednog ovakvog bloka je nešto što je sigurno potrebno BiH", kazala je Zelenika. 

O formiranju zajedničkog bloka vrše se pregovori između HDZ-a 1990, Posavske stranke, HSP-a, HKDU-HRAST te drugih nezavisnih stranaka. 

"Pregovori su u tijeku. Što se tiče kapaciteta stranaka, on je sigurno veći od kapaciteta stranaka koje su u HNS-u okupljene oko HDZ-a. Samo je percepcija da su oni brojni i da predstavljaju hrvatsko biće, a u stvarnosti je riječ o interesno vezanim stranaka koje podliježu stranačkom jednoumlju", rekla je Zelenika. 

Na pitanje o izlasku HDZ-a 1990 iz HNS-a, Zelenika je odgovorila da pojedini članovi stranke to odavno zahtijevaju zbog jednoumlja u HNS-u. Kako kaže, zvaničnu odluku o tome donijet će Glavni odbor HDZ-a 1990. 

"Ja sigurno mogu reći da mi nećemo ići na izbore u sklopu HNS-a, kao što nismo to radili ni 2014. godine. Izlazak na zajedničkim listama značio bi uništenje za sve one koji imaju manje brojnu infrastrukturu", zaključila je Zelenika.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 07:44