Article_Top_970x250

HDZ 1990: Infrastrukturni problemi u Mostaru

priopćenje

HDZ 1990: Infrastrukturni problemi u Mostaru

lip 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Priopćenje Gradske organizacije HDZ-a 1990 Mostar prenosimo u cijelosti.

Gradska uprava Mostara je prije izvjesnoga vremena objavila Plan javnih nabava za 2020. godinu, tj. plan investicijskih radova koje namjerava realizirati u ovoj godini. Planom je između ostaloga predviđeno rekonstruiranje nekoliko glavnih gradskih prometnica, koje su već godinama pa i desetljećima u prilično derutnom stanju. Radovi će, pretpostavljamo, početi par mjeseci prije izbora. Podržavamo i pozdravljamo svako investicijsko ulaganje koje će unaprijediti urbanu sliku grada, doprinijeti prometnoj sigurnosti i popraviti funkcioniranje komunalne infrastrukture. Međutim, problem je u tome što infrastrukturni zahvati koji se izvode pred izbore gotovo po pravilu nisu usklađeni s realnim pretpostavkama i tehničkim normativima. Ne nude se kvalitetna, sveobuhvatna, studiozna i dugoročna rješenja, nego uglavnom kozmetičko šminkanje podređeno prikupljanju političkih poena. Godinama se reprizira isti predizborni scenarij, s  razlikom što je kvaliteta izvedenih radova svaki izborni ciklus sve lošija i poslije kratkoga vremena zahtijeva nova, sve skuplja ulaganja u popravke.

Zato tražimo od Gradske uprave da ne ulazi u  bilo kakve površne populističke, a za grad kapitalne investicijske radove ako financijska konstrukcija ne ostavlja prostor za vrlo kvalitetna i dugoročna rješenja. Nedopustivo je ulaziti u bilo kakve infrastrukturne zahvate ako se prilikom rekonstruiranja prometnih kolnika neće izvršiti zamjena ili kvalitetno saniranje kompletne dotrajale vodovodne, kanalizacijske, elektro i telekomunikacijske  infrastrukture. Ako se ne može instalirati nova cijevna mreža za dugoročne razvojne potrebe grada. Između ostaloga i tehnološka vodovodna mreža za održavanje zelenih površina i pranje prometnica po svim gradskim kvartovima.

Koliko se Gradska uprava do sada bavila dugoročnim infrastrukturnim razvojnim planiranjem, pokazuje najsvježiji primjer izgradnje novih kanalizacijskih kolektora.

Duž kompletnoga gradskoga područja, od sjevera do juga, od istoka do zapada, na lijevoj i desnoj obali Neretve je izgrađena nova kanalizacijska mreža, a da se u već pripremljene rovove nije položena niti jedna nova cijev za buduće razvojne infrastrukturne potrebe.

Posljedica takvoga kratkoročnoga promišljanja je da za svaki novi infrastrukturni projekt imamo prokopavanje asfaltnih površina, kao u vrijeme pojave Telemacha i njihovoga kabliranja grada.

To jasno pokazuje da su dugoročni razvojni planovi što se tiče gradske administracije i javnih gradskih poduzeća samo misaona imenica. Za nepovjerovati je, ali niti u Gradu, niti u Javnome sektoru razvojni planovi zaista ne postoje.

U prilog rješavanju komunalnih potreba grada, predlažemo novi  investicijski projekt.

Poznato je da u najtoplijim mjesecima kapacitet lokalnih izvorišta pada do biološkoga minimuma, što dovodi do problema u opskrbi grada vodom. U takvom režimu vodoopskrbe jasno je da su i komunalne gradske usluge ograničene.

Bez obzira na to, smatramo da je u ljetnim mjesecima potrebno osigurati permanentno zalijevanje zelenih površina i pranje gradskih prometnica, kako bi se održalo zelenilo te osigurala higijena i svježina u javnome gradskome prostoru. Tim prije što za rješavanje ovoga komunalnoga problema postoje realne tehničke pretpostavke.

Grad je moguće opskrbiti potrebom količinom tehnološke vode s akumulacije hidroelektrane Mostar. Moguće je osigurati gravitacijski sustav i dovesti besplatnu vodu za sve komunalne potrebe. Iz tih razloga tražimo od nadležnih gradskih službi da realiziraju ovaj projekt. Prigodom rekonstruiranja gradskih prometnica da planiraju polaganje primarne tehnološke mreže kojom bi se voda dovela do svih zelenih gradskih površina.Također, da planiraju ugradnju novih cijevnih vodova kako  bi se osigurali podzemni mrežni kapaciteti za razvojne infrastrukturne potrebe.

U prvoj fazi, voda s akumulacije HE Mostar se može dovesti do sjevernih rubnih dijelova grada gdje bi se izgradile opskrbne stanice za komunalna i vatrogasna vozila. Time bi se u ljetnom periodu osigurala dovoljna količina vode za kvalitetnije higijensko održavanje gradskih prostora.

Realno, imamo sve prirodne pretpostavke da se Mostaru u dogledno vrijeme vratiti status regionalnog grada uzora. Nažalost, nemamo političke pretpostavke.

Također da nas uputite u stanje i potrebe gradskih područja i mjesnih zajednica, koje bi u buduće trebalo rješavati. Želimo što kvalitetnije i obimnije sagledati ukupnu gradsku problematiku i za novo Gradsko vijeće pripremiti odgovarajuće prijedloge i rješenja.

Na suradnji unaprijed zahvaljujemo, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

Dnevnik.ba