StoryEditor
formiranje vlasti

HDZ 1990. dio u vlasti FBIH, postignut dogovor unutar HNS-a BiH

Piše hina  /  27.04.2023., 16:35h

Hrvatska demokratska zajednica 1990. prihvatila je biti dio parlamentarne većine te bi trebala imati jednoga ministra u vladi Federacije BiH, što je rezultat dogovora vodećih stranaka unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH kojega predvodi HDZ BiH, objavljeno je u četvrtak.

„HDZ 1990. ulazi u vlast u Federaciji BiH svjesni odgovornosti i trenutka u kojemu se nalazi BiH i hrvatski narod“, rekao je predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović.

U novome sazivu Vlade Federacije BiH ova stranka imat će ministra zdravstva Federacije BiH. To bi trebao biti dr. Nediljko Rimac, predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990., koji je u jednome mandatu bio i premijer Hercegbosanske županije sa sjedištem u Livnu.

Ranije je bilo predloženo da ministar zdravstva bude kandidat HDZ-a BiH dr. Milenko Bevanda. 

Cvitanović dodaje kako je vodstvo HDZ-a 1990. postiglo dogovor s HDZ-om BiH i drugim strankama iz vodstva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koje su podržale imena hrvatskih ministara.

„Ulazimo u ovaj projekt u okviru Hrvatskog narodnog sabora i sva imena ispred Hrvata koji su u Vladi proizvod su dogovora u okviru ove grupacije stranaka“, dodao je Cvitanović.

HDZ 1990. zajedno s partnerskom strankom Hrvatskim nacionalnim pomakom, koja je također članica HNS-a BiH, ima četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Njihove su ruke dobile dodatno na važnosti nakon što su probošnjačku osmorku, koja zajedno s HDZ BiH čini vladajuću koaliciju, napustile Stranka za BiH i Narodni  europski savez.

Da bi nova Vlada Federacije BiH bila iazabrana potrebno je osigurati potporu 50 zatupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, od 98, koliko ih broji taj dom.

Za imenovanje nove vlade potrebno je i pronaći način kako zaobići potpredsjednika Federacije BiH Refika Lendu, koji je dužnosnik najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije. On se protivi imenovanju nove vlade u kojoj ne bi bili ministri iz ove stranke, dok istodobno HDZ BiH i stranke probošnjačke grupacije, koje predvodi SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranke, ne žele SDA za koalicijskog partnera.  

Očekuje se kako će visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt intervenirati kako bi se deblokirala uspostava nove Vlade Federacije BiH.

(Hina) xzkre ybr

14. travanj 2024 20:14