StoryEditor

HBŽ: Vukadin osnovao novu političku stranku

Piše D  /  24.06.2020., 09:06h

Novi mandatar vlade HBŽ-a Ivan Vukadin osnovao je novu političku stranku Hrvatski nacionalni pomak, kojoj će uskoro, barem prema onomu kako se već ozbiljno šuška, pristupiti i svi preostali duvanjski HDZ-ovi zastupnici, njih ukupno šest, javlja BHRT.

‘‘HDZ BiH ostat će na jednom zastupniku, eventualno dva, tako da ne vidim njihov kapacitet da uopće razmišljaju oko formiranja vlade‘‘, kazao je Draško Dalić, zastupnik Kantonalne neovisne liste.

Predsjedavajući županijske Skupštine Jozo Ćosić (HDZ 1990) se nada kako će ova županija do konca ovoga mjeseca dobiti novu vladu. ‘‘… jer je gospodin Vukadin, mandatar, uvidio da ima 17 ruku i da traži ruke još nekoliko zastupnika da ta vlada bude još sigurnija.‘‘

Ivan Vukadin pak ističe kako bi ta potrebna skupštinska većina tek idućih dana trebala biti definirana.

‘‘U ulozi mandatara počinju razgovori sa svim političkim opcijama koje participiraju u Skupštini Hercegbosanske županije i ja sam uvjeren da će nakon prvog kruga razgovora biti poznata i većina koja će biti procijenjena i dogovorena u drugom krugu razgovora.‘‘

U HDZ-u BiH koji je svojedobno za mandatar predložio Ivana Jozića iz Livna, ništa nisu htjeli komentirati. No, sasvim je sigurno da ta stranka, za razliku od HDZ-a 1990., neće podržati Vukadina.

Pitanje je, međutim, kako će se u cijelom tom slučaju ponijeti ostali zastupnici, pogotovo zastupnici SDA i SNSD-a. Kako će se u ovom slučaju ponijeti SNSD, stranka bez čije podrške, također, nema nove vlade, nismo uspjeli doznati.

Sve ipak upućuje na to kako se do nove vlade baš i neće tako jednostavno doći, a ako se u tom i uspije, tomu bi, po svemu sudeći, najviše moglo kumovati to što je nedavno grupacija političara okupljenih oko Ivana Vukadina preuzela kontrolu nad ovdašnjim JP „Hercegbosanske šume“, koje je u procesu sastavljanju vlasti, čini se, bilo i ostalo jedna od najjačih političkih poluga.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 04:30