StoryEditor

HAZU BiH: Hrvati su žrtve političkog sadizma, postojeći ustroj BiH nije funkcionalan i nema ružičastu perspektivu

Piše DESK  /  12.07.2023., 13:07h

Na sjednici Predsjedništva Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH (HAZU BiH) razmatrane su pojedine odredbe Daytonskog sporazuma i u tom kontekstu mjesto hrvatskoga naroda, gdje je zaključeno da je domoljubna dužnost i moralna odgovornost iznijeti gledište Akademije domaćoj i međunarodnoj javnosti.

"Raduje činjenica, i ulijeva nadu, da je međunarodna zajednica – Europska unija i SAD, prije svih – odlučila ozbiljno pristupiti sređivanju prilika u BiH. Prijeko je potrebno da međunarodna zajednica preispita i svoje djelovanje, utvrdi postignuća i slabosti. Ukupno stanje je bremenito problemima koji traže žurno rješenje. Griješili su oni koji su prilazili problemima površno, pristrano, neobjektivno", priopćeno je iz HAZU-a BiH.

Dodaje se kako su reagirali "uvijek oštro na civilizirane zahtjeve Hrvata kad god su tražili oduzeta im prava ili prosvjedovali protiv odluka koje ih obespravljuju i ponižavaju".

"Podsjećamo, nikad se neće ostvariti zlokobne prijetnje Hrvatima pojedinih bahatih članova međunarodne zajednice: Ili se iselite, ili se asimilirajte. Zloupotrebljava se hrvatska malobrojnost, pa su Hrvati uvijek između čekića i nakovnja, u teškom položaju između dvije vatre. Ako su malobrojniji ne znači da im pripada manje prava i demokratske slobode", napisano je u priopćenju.

Napominju da su eksperti ustavnog prava, ustavni suci iz BiH i RH utvrdili, u odvojenim studijama, da su visoki predstavnici prekrajali Dayton i nametnuli na desetine odluka od kojih nijedna nije popravila položaj Hrvata nego je svaka još i više obespravljivala hrvatski narod.

"Hrvati nisu nikad tražili ni privilegije, ni ustupke, niti pak žele rješenja na štetu, na račun drugih konstitutivnih naroda. Hoće samo ono što im pripada po ustavu i zakonu sukladno europskim demokratskim standardima. Žele biti jednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u pravima i dužnostima. U svojoj domovini ne prihvaćaju podređenost, dominaciju, prevlast drugih naroda", napominju iz HAZU-a BiH.

Ističu da Srbi imaju svoj parlament, svoju vladu, svoj teritorij i druga bitna obilježja konstitutivnog naroda, dok Bošnjaci, kako su napisali, prekrajanjem Daytonskog sporazuma ostvaruju izrazitu većinu u zastupničkom parlamentu Federacije kao i u Vladi Federacije.

"Izvrgavanjem ruglu i javnom podsmijehu Izbornih pravila i izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda da ga već četiri puta biraju Bošnjaci doista je nedopustivo. Od izbora do izbora pokušava se Hrvatima preuzeti i Dom naroda jer se pojedinci, ponižavanjem Hrvata, izjašnjavaju Hrvatima iako s hrvatstvom nemaju nikakvih dodirnih točaka. Apsurd do apsurda pred licem međunarodne zajednice", smatraju.

Iz HAZU-a BiH kažu da je cinično i licemjerno inzistirati na zajednici s Hrvatima, a istodobno ih svakodnevno optuživati, okrivljavati za sve slabosti, poteškoće.

"To je politički sadizam. Pravi mir i stabilnost mogu se uspostaviti samo u pravednosti i demokratskim vrijednostima – paritet, konsenzus, reciprocitet – bez obzira na brojnost. Gdje je paritet i odnosi ravnopravnosti tu i funkcionira BiH i Federacija", stoji u priopćenju.

Dodaju da su predstavnici međunarodne zajednice "opterećeni predrasudama, obmanama, negativnim stereotipima, te vođeni neobjektivnošću i nedovoljnim poznavanjem stvarnosti, nanijeli velike nepravde Hrvatima".

"Tenkovima je razarana, uništena Hercegovačka banka i time zaustavljen razvoj gospodarstva. Mnogo toga je poduzeto kako bi se obustavio rad Aluminijskog kombinata, glavnog izvoznika iz BiH. Hrvatima je uskraćeno, odnosno ukinuto pravo na televizijski kanal na hrvatskom jeziku. Drugi šire neistine o Hrvatima i stvaraju negativnu sliku o njima. Mnogobrojne neistine, stigme i krimeni, natovarene su Hrvatima. Pokušava im se oduzeti čak i temeljna ustavna odredba – konstitutivnost, kako bi se posve obespravili i politički marginalizirali", napisali su, među ostalim, iz HAZU-a BiH.

Također su postavili pitanje zašto se samo u Mostaru primjenjuju posebna izborna pravila?

"Nije teško utvrditi koliko je Hrvata prije rata živjelo u većim gradovima BiH, a danas u njima nemaju nikakav utjecaj. Gradovi nikad nisu bili manje višenacionalni, a samo Hrvati ne mogu nigdje biti u većini. I Hrvati bi mogli javno demonstrirati, blokirati putove, paliti i demolirati zgrade, osnivati grupe za pritisak i sl. Neće. Hoće na kulturan i demokratski način ostvarivati prava koja im se uskraćuju", naveli su.

Iz HAZU-a BiH ističu da Hrvati žele živjeti u miru sa svojim susjedima uz puno uvažavanje različitosti, identitetskih obilježja svakog konstitutivnog naroda te da nacionalne, jezične, tradicijske, vjerske, povijesne razlike vide kao međusobno obogaćivanje, a nikako prepreku suradnji, dijalogu, dogovaranju i sporazumijevanju.

"Tijekom povijesti Hrvati su doživjeli brojne torture, progone, nevolje, ali nisu vjerovali da će u dvadeset i prvom stoljeću podnositi tolike teškoće i obespravljivanje. Vrijeme je prihvatiti činjenicu da postojeći ustroj BiH nije funkcionalan niti ima ružičastu perspektivu. Ako se BiH iskreno želi primiti u Europsku uniju onda i njeno uređenje mora biti u skladu s europskom demokratskom praksom, na primjer kao što je u Belgiji ili u drugim višenacionalnim, višejezičnim zajednicama. Nužno je čim prije s BiH svući ‘luđačku košulju‘ i obući američko-europsku demokratsku odoru", podvučeno je.

Kako navode, "takozvani građanski ustroj, zapravo najcrnji unitarizam, ne može biti povezujući, kohezijski čimbenik nego bi još više odnose antagonizirao, pojačao suprotnosti, netrpeljivost, nestabilnost".

Iz HAZU-a naglašavaju da BiH mora ostati cjelovita, a da postojeći Daytonski nesporazum mora uistinu biti sporazum koji se neće kao do sada samovoljno prekrajati na štetu hrvatskoga naroda.

"Licemjerje je pozivati se na Ustav i Dayton, a istodobno sve činiti na njegovom prekrajanju. Vrijeme je aktivno prihvatiti ustavnu odredbu da je BiH zajednica tri ravnopravna konstitutivna naroda i svih onih koji u njoj žive", zaključeno je u priopćenju HAZU-a BiH.

Dnevnik.ba

18. srpanj 2024 23:23