StoryEditor

Haški optuženik terećen za ubijanje Hrvata u Središnjoj Bosni dobiva ulicu u Sarajevu?

Piše D  /  20.10.2019., 07:10h

Iako je Općinsko vijeće Općine Novi Grad Sarajevo još 28. rujna 2017. godine usvojilo zaključak, sa potrebnom dokumentacijom, da se nova ulica unutar naselja u izgradnji Nova Otoka imenuje po preminulom generalu tzv. Armije RBiH Mehmedu Alagiću – još je neizvjesno kada će se to desiti, prenosi sarajevski portal Klix.

Naime, za imenovanje ulice po generalu Mehmedu Alagiću potrebno je, kako je Komisija za za obilježavanje, čuvanje i njegovanje povijesnih događaja i osoba utvrdila krajem 2017. godine, da se dokumentacija za navedenu inicijativu dopuni sa suglasnostima građana o imenovanju ulice.

Komisija za za obilježavanje, čuvanje i njegovanje povijesnih događaja i osoba pri Skupštini KS utvrdila je da je za okončanje procedure potrebno dopuniti dokumentaciju potpisima, odnosno sa suglasnostima građana o imenovanju ulice.

Skupštinska Komisija je navedeni zaključak donijela, nakon diskusije, 5. prosinca 2017. godine dok je funkciju predsjedavatelja obnašao Nermin Bjelak. Međutim, procedura imenovanja nikada nije nastavljena.

Aktualni saziv skupštinske Komisije, na čijem je čelu Damir Nikšić, ne zna u kojoj fazi je navedena inicijativa, budući da oni ni na koji način nisu bili uključeni u imenovanje ulice unutar naselja u izgradnji Nova Otoka.

S druge strane, općinski vijećnici Općine Novi Grad negoduju zašto procedura nije dovedena do kraja.

Podsjećamo, prema haaškoj optužnici Mehmeda Alagića se teretilo za ubojstvo, nasilje nad životom osoba, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje gradova, naselja i sela koje nije opravdano vojnom nužnošću, pljačku javne ili privatne imovine te uništavanje ili hotimično nanošenje štete institucijama posvećenim religiji (kršenje zakona i običaja ratovanja), kao i namjerno ubijanje, namjerno nanošenje velike patnje ili ozbiljne povrede tijela ili zdravlja, nečovječno postupanje, nezakonito zatvaranje civila i ekstenzivno uništavanje imovine koja nije opravdana vojnom nuždom, usmjereno protiv Srba, Hrvata i ostalih ne-Bošnjaka.

S obzirom na to da je umro, međunarodni sud u Haagu zaustavio je proces protiv Alagića 21. ožujka 2003. godine.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:07