StoryEditor

Hashim Thaci ne osjeća se krivim po optužnici za ratne zločine

Piše D  /  09.11.2020., 05:11h

Bivši kosovski predsjednik Hashim Thaci, koji se prvi put pojavio pred sucem u ponedjeljak otkako je pritvoren u Den Haagu, rekao je da se ne osjeća krivim po optužnici za ratne zločine.

Thaci je vodio borbe protiv srpskih snaga 1998-1999. kao zapovjednik  Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Optužnica od 10 točaka tereti ga za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

"...Optužnica je potpuno neosnovana i ne osjećam se krivim", rekao je Thaci, prenosi Hina.

Njegov odvjetnik David Hooper rekao je da će zatražiti da Thaci bude pušten na slobodu do suđenja.

Thaci je prošli četvrtak podnio ostavku i najavio dobrovoljan odlazak u Haag zbog potvrđene optužnice Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine. Na konferenciji za medije u Prištini kazao je kako je njegova ostavka bila nužna kako bi “zaštitio integritet države.”

Po dolasku u Haag je uhićen i prevezen u pritvor Specijalnog suda za Kosovo. 

Protiv njega i još trojice bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova potvrđena je optužnica od 10 točaka u kojoj se navodi da su optuženi za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tijekom rata za neovisnost Kosova protiv srpskih snaga Slobodana Miloševića. 

U optužnicu su uključena ubojstva, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.Thaci je za prvog premijera Republike Kosovo izabran 2008. godine, a predsjednik je od 2016. godine. Dužnost predsjednika Kosova će do izbora novog predsjednika preuzeti predsjednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani.

Veliki dio Kosovske javnosti protivi se Specijalnom sudu za Kosovo, a zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova, poput Thacija, smatraju herojima.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:03