StoryEditor
autorska prava

Hari Rončević tužio Novu TV i dobio sudski spor

Piše desk  /  09.06.2022., 09:50h

Rončević nigdje nije bio naveden kao autor poznate skladbe koja je, pak, korištena na način koji šteti njegovoj časti i ugledu.

Hrvatski glazbenik Hari Rončević tužio je Novu TV zbog povrede autorskih prava. Trgovački sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio u korist Rončevića i naložio tuženoj Novoj TV uklanjanje tona njegove pjesme iz 90. epizode serije Čista ljubav koju u prvotnom obliku više nikad ne smije reprizirati.

Rončeviću Nova TV mora isplatiti i 15.000 kuna za povredu moralnih autorskih prava s kamatama, a Nova TV na vlastitom portalu mora objaviti i presudu.

Hrvatska telenovela Čista ljubav, koja se emitirala od rujna 2017. do lipnja 2018., u svojoj 90. epizodi u dvije scene šokirala je Harija Rončevića budući da se u potresnoj sceni pojavio njegov hit Moj lipi anđele.

Naime, u 14. minuti i 48. sekundi te epizode započinje scena u kojoj glumica djevojčici pjeva Rončevićevu skladbu Moj lipi anđele, a u 17. minuti prikazana je scena u kojoj muška osoba odlazi u šumu s užetom. Iz tog ponašanja i izražaja lica te činjenice da u ruci drži uže i promatra drvo, proizlazi zaključak da čovjek planira suicid, a u tim trenucima u podlozi uz skladbu se čuje i kreštanje ptica koje stvara tragičan dojam slušatelju.

Sud je zaključio da je djelomično deformirano i izmijenjeno autorsko djelo koje se koristi kao glazbena podloga scene suicida i koje je prikazano u najgledanijem večernjem terminu televizijskog programa, a epizoda je i dalje dostupna na portalima TV kuće. Pritom, Rončević nigdje nije bio naveden kao autor poznate skladbe koja je, pak, korištena na način koji šteti njegovoj časti i ugledu.

Rončević je Novu TV, kako piše Jutarnji list, tužio nakon što su ignorirali njegove e-mailove.

U sudnici je rekao da je pjesmu Moj lipi anđele "posvetio supruzi kao nježnu ljubavnu pjesmu koja je trebala predstavljati uporište i nadu u teškim životnim trenucima, a s obzirom na značaj koja ona ima za njega, njezino korištenje nikad ne bi dozvolio u kontekstu samoubojstva".

Nova TV je osporila tužbu ističući da se u prvoj sceni izvodi muzički dio za djevojčicu koja slavi rođendan, dok je druga scena uz samo djelomično iskorišten instrumental kao "prijelaz" na drugu scenu. Ne smatraju da je skladba preinačena ili nagrđena te da kao takva ne vrijeđa pjevačevu čast i ugled.

Nova TV navodi da su imali ugovor s IDM Music koja im je na raspolaganje stavila kataloge muzičkih djela za korištenje u vlastitoj produkciji i da uz tu pjesmu nije bilo napomene potrebnog traženja dozvole od autora u slučaju njezina korištenja.

Rončević, pak, kaže da su mu nudili nagodbu.

"Tvrtka IDM Music odnosno Tomo in der Muhlen me nisu kontaktirali oko korištenja te skladbe u Čistoj ljubavi, nego tek pred posljednje ročište u ovom predmetu nudeći mi nagodbu u ime Nove TV. Barem sam ja to tako shvatio rekavši da tražim 100.000 kuna i da se izbaci scena namjere suicida s mojom skladbom", rekao je Rončević u sudnici.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:16