StoryEditor

Haradinaj obznanio ukidanje granice s Albanijom, Srbija bijesna

Piše D  /  30.12.2018., 07:12h

"Danas mi je bila čast sudjelovati potpisivanju sporazuma o uspostavljanju zajedničkih graničnih točaka između Kosova i Albanije, po principu integriranog upravljanja granicom i našeg zajedničkog europskog puta", napisao je Haradinaj navodeći kako "od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji" i kako će imati samo jednu zajedničku stanicu. 

"Rad će se nastaviti i u ožujku ulazimo u drugu fazu potpunog uklanjanja granice izmeðu Kosova i Albanije na osnovu schengenskih principa", napisao je.


Oštra reakcija Beograda 

"Ovakve korake poduzimaju potpuno nelegalno, a za ožujak najavljeno ukidanje prijelaza i kontrola predstavljalo bi grubo kršenje međunarodnih obveza Prištine s potencijalno nesagledivim posljedicama", reagirao na Haradinajevu objavu direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Ðurić.

Ðurić je istakao kako je svako politikantsko divljanje, poput ovoga, samo stvaranje plodnoga tla za nove sukobe i udaljava regiju od rešenja. 

"Upozoravam odgovorne u međunarodnoj zajednici kako se ubrzana eskalacija tenzija, izazvana šovinističkom euforijom Prištine, mora zaustaviti. Sve ozbiljne posljedice koje mogu proisteći iz njihovog nečinjenja bit će u punoj mjeri njihova odgovornost", poručio je Ðurić. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:00