StoryEditor

Handke opravdava svoje simpatije za Miloševića

Piše D  /  21.11.2019., 08:11h

"Ni u jednom trenutku se nisam klanjao (pred Miloševićem), ni u sebi, ni otvoreno", rekao je 76-godišnji Austrijanac u intervjuu za list Die Zeit, prvi od kada mu je dodijeljena prestižna Nobelova nagrada za književnost u listopadu, u kojemu govori o svom angažiranju.

"Vidio sam ga samo jednom, bio je zatvorenik u Haagu", rekao je Handke u tom dugom intervjuu vođenom u Chavilleu, pariškom predgrađu u kojemu živi već godinama.

"Želio sam ga čuti. Odvjetnik bivšeg predsjednika me pitao želim li razgovarati s njima. Slušao sam šta je on imao reći", rekao je Handke.

Upitan o prisustvu na Miloševićevom pogrebu 2006. godine, što je izazvalo skandal, Peter Handke je rekao: "naravno da sam bio tamo. Na jednim od posljednjih glasovanja on se izjasnio za to da Jugoslavija ne bude rasturena. Njegov grob je također grob Jugoslavije. Jesmo li zaboravili da je ta država osnovana protiv Hitlerovog Reicha?", pitao je.

Handke je 1996. objavio pamflet "Pravda za Srbiju" koji je izazvao veliku polemiku, a 1999. je osudio NATO bombardiranje Srbije.

Dodjela Nobelove nagrade Handkeu izazvala je val osporavanja, posebno na Balkanu gdje su i dalje duboke ratne rane, navodi AFP. Među onima koji osporavaju tu nagradu su preživjeli i rodbina stradalih u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Švedska akademija brani svoju odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu, navodeći da je Handke davao provokativne izjave, ali  nije podržavao krvoproliće.

Uručenje nagrada bit će 10. prosinca, na dan smrti Alfreda Nobela.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:59