StoryEditor

Hamnei: Iran nema namjeru proizvoditi nuklearno oružje

Piše D  /  13.06.2019., 01:06h

Iran nema namjeru proizvoditi i koristiti nuklearno oružje, rekao je u četvrtak iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, tijekom susreta s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

Hamneijeva izjava, potvrda već ponovljenog iranskog stava, dolazi u vrijeme pojačanih tenzija između te bliskoistočne države i Sjedinjenih Država, godinu dana nakon što je Washington izašao iz nuklearnog sporazuma koji su svjetske sile potpisale s Teheranom kako bi ograničile njegov nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija. 

"Vrhovni vođa Hamnei rekao je kako njegova država neće i ne bi trebala proizvoditi, posjedovati nuklearno oružje te da nema te namjere", otkrio je Abe novinarima u Teheranu nakon susreta s ajatolahom. 

"Danas sam se susreo s njim i slušao o njegovoj vjeri u mir. Veoma to cijenim, kao veliki napredak prema miru i stabilnosti u ovoj regiji", kazao je japanski premijer.

Abe je u posjetu Iranu u cilju smanjivanja tenzija između SAD-a i te države, prenoseći poruku Donalda Trumpa. 

Tenzije između Irana i SAD-a dodatno bi mogle porasti nakon napada na dva tankera u Omanskom zaljevu u četvrtak. 

SAD je proteklih tjedana poslao dodatne snage u regiju, optuživši Iran da ugrožava tamošnji morski promet. Iran to odbacuje. 

Iranski državni mediji prenose kako je Hamnei tijekom susreta s Abeom rekao kako "ne smatra Trumpa vrijednim bilo kakve razmjene poruka" te da mu neće odgovoriti, "ni sada niti u budućnosti". 

Ajatolah je poručio i kako Trumpovo obećanje da ne želi promjenu režima u Teheranu smatra "lažnom"  te je dodao kako ne smatra iskrenom ponudu Washingtona za novim pregovorima. 

"Islamska Republika Iran ne vjeruje Americi i nikad neće ponoviti gorko iskustvo prijašnjih pregovora o nuklearnom sporazumu", rekao je Hamnei. 

Washington je prošli mjesec ponovno uveo sankcije kojima se nekim državama, uključujući Japanu, zabranjuje kupovanje iranskih energenata.

Time je velikom broju država praktički zabranjena kupovina iranske nafte, s prijetnjom sankcija.

Tokio je upravo zbog tih sankcija odlučio prestati uvoziti iranski energent, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:00