StoryEditor

Hamdija Abdić Tigar zatražio izvanrednu sjednicu Parlamenta FBiH

Piše D  /  08.04.2019., 01:04h

Kako se navodi u inicijativi, već gotovo godinu dana na području Bosne i Hercegovine je prisutan veliki broj migranata. Težište problema se nalazi u Federaciji BiH, odnosno Unsko-sanskoj županiji. Prema dostupnim informacijama, trenutno se u četiri privremena migrantska centra (Bihać – BIRA, Borići, Cazin – Sedra, Velika Kladuša – Miral) nalazi oko 3.200 migranata i izbjeglica, a neslužbene informacije govore da se po privatnim smještajima i u pokretu nalazi još 2.000 migranata.

Gradsko vijeće Bihać je do sada već dva puta raspravljalo o ovom problemu, te je na sjednici Gradskog vijeća koja je održana 4. travnja između ostalog usvojen i zaključak kojim se pozivaju organi Federacija da se hitno uključe u rješevanje ovog problema. Isto tako, zatražilo se od izabranih službenika s područja Unsko-sanske županije da iniciraju i traže održavanje izvanredne sjednice po ovom pitanju.

- Iz gore navedenog razloga Vam se obraćam i tražim da se čim prije krene u realizaciju moje inicijative zbog sve većeg migracijskog pritiska na Federaciju BiH, odnosno Unsko-sansku županiju. To potkrepljujem činjenicom da je sve veći pritisak na našu državnu granicu iz R Srbije prema Republici Srpskoj. Prema mojim informacijama, a i tvrdnji jednog od gradonačelnika iz RS-a da je državna granica u zadnje vrijeme nebranjena, odnosno da se kontrola gotovo i ne provod,i već da se migranti prihvaćaju i na različite načine prebacuju u FBiH, a odatle i u Unsko-sansku županiju, Republika Srbija i Republika Srpska služe kao protočni bojleri, a sav teret migranstke krize se prebacuje u Federaciju BiH s težištem na Unsko-sansku županiju. Smatram da se u ovu problematiku moraju uključiti sve razine države, pa tako i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u čijem teritoriju se i događaju najveći problemi, kako sigurnosni tako i zdravstveno-epidemiološki - naveo je zastupnik Hamdija Abdić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:55