StoryEditor
Izrael

Hamas pozvao Palestince da u petak "preplave" džamiju Al-Aksa

Piše desk  /  11.10.2023., 15:23h

Prema delikatnom aranžmanu status quo, islamski vakuf, koje financira i kontrolira Jordan, nastavio je upravljati džamijom Al Aksa i Kupolom na stijeni.

Hamas je objavio plakat kojim poziva Palestince, Arape, muslimane i slobodne ljude širom svijeta da prisustvuju "poplavi Al-Aksa" u petak u kojoj će marširati prema izraelskoj granici.

Kompleks Al Aksa džamije se nalazi u Starom gradu Jeruzelama. Izrael smatra cijeli grad svojom prijestolnicom još od rata iz 1967., iako taj potez nikada nije u potpunosti međunarodno priznat. Palestinci Istočni Jeruzalem smatraju budućim glavnim gradom svoje nezavisne države.

Izrael je zauzeo Istočni Jeruzalem, koji je kontrolirao Jordan, uključujući i Stari grad tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine, a zatim izvršio aneksiju.

Prema delikatnom aranžmanu status quo, islamski vakuf, koje financira i kontrolira Jordan, nastavio je upravljati džamijom Al Aksa i Kupolom na stijeni. Specijalna uloga potvrđena je u mirovnom sporazumu Jordana i Izraela 1994. godine

Izraelske snage sigurnosti i dalje su prisutne na lokaciji u koordinaciji sa vakufom. Židovima i kršćanima dozvoljen je dolazak, ali za razliku od muslimana, zabranjeno im je da se mole na osnovu aranžmana statusa quo.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 08:12