StoryEditor

Hamas opet raketirao Izrael, Joe Biden predviđa kraj sukoba

Piše D  /  13.05.2021., 07:05h

Hamas je lansirao rakete na Tel Aviv i prema Jeruzalemu rano u četvrtak, a Izrael je obećao da će nastaviti gađati islamističku frakciju u Gazi unatoč predviđanju američkog predsjednika Joea Bidena da bi njihov sukob mogao uskoro završiti.

Nije bilo neposredne vijesti o žrtvama paljbe koja je pokrenula sirene sve do sjevernog Nahalala, 100 kilometara od Gaze, šaljući tisuće Izraelaca u skloništa.

Najmanje 67 ljudi ubijeno je u Gazi od ponedjeljka kada je situacija eskalirala, objavilo je ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze. U Izraelu je ubijeno sedam ljudi, rekli su izraelski zdravstveni dužnosnici.

Budući da svjetske sile zahtijevaju deeskalaciju sukoba koji počinje podsjećati na rat u Gazi od 2014. godine, Washington je planirao poslati izaslanika Hadyja Amra kako bi razgovarao s Izraelom i Palestincima.

"Moja očekivanja i nade su da će ovo završiti uskoro, ali Izrael se ima pravo braniti", rekao je Biden u srijedu nakon razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Biden nije objasnio razloge svog optimizma. Netanyahuov ured rekao je Bidenu da će Izrael "i dalje napadati vojne snage Hamasa i drugih terorističkih skupina aktivnih u Pojasu Gaze".

U srijedu su izraelske snage ubile zapovjednika Hamasa i bombardirale nekoliko zgrada, uključujući nebodere i banku, za koju je Izrael rekao da je povezana s aktivnostima frakcije.

Hamas je obznanio otpor, a vođa Ismail Haniyeh je rekao da je "konfrontacija s neprijateljem otvorena."

Izrael je započeo ofenzivu nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jeruzalemu tijekom Ramazana.

To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, koje je sada odgođeno, koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih obitelji iz domova u istočnom Jeruzalemu koje potražuju židovski doseljenici, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 14:16