StoryEditor

HALMED počeo kampanju prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova

Piše D  /  25.11.2019., 07:11h

Kampanja, koja se provodi treću godinu zaredom, odvija se putem društvenih mreža HFD-a od 25. do 29. studenoga ove godine, s ciljem poticanja građana da prijavljuju sumnje na nuspojave lijekova.

Kampanja se odvija u sklopu Europskog tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave koji je ove godine usmjeren na istodobnu primjenu lijekova, pri čemu se naglašava važna uloga koju prijavljivanje sumnji na nuspojave ima u zaštiti pacijenta prilikom istodobnog uzimanja više lijekova.

U provedbi kampanje, popraćene kao #MedSafetyWeek, sudjeluje 57 regulatornih tijela za lijekove iz Europske unije i svijeta, prenosi Hina.

Lijekovi koji su odobreni za stavljanje u promet sigurni su, djelotvorni i odgovarajuće kakvoće, no uz njihovu primjenu, osobito ako je riječ o uzimanju većeg broja lijekova, mogu se javiti nuspojave. Stoga HALMED poziva zdravstvene radnike i pacijente da prijave svaku sumnju na nuspojavu lijeka i na taj način aktivno pridonesu praćenju i očuvanju sigurnosti primjene lijeka.

Pacijenti, odnosno roditelji i skrbnici, o sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva trebaju obavijestiti liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika, a svaku sumnju na nuspojavu mogu prijaviti i izravno HALMED-u.

Svaka prijava pomaže u procesu prikupljanja podataka koji omogućuju bolje razumijevanje sigurnosnog profila lijeka te propisivanje i uzimanje lijekova na najsigurniji mogući način. Praćenjem nuspojava hrvatskim pacijentima neprekidno se osiguravaju kvalitetni i sigurni lijekovi te se izravno pridonosi zaštiti javnoga zdravlja, kao i zdravlja svakog pojedinog pacijenta koji lijek primjenjuje, ističu u HALMED-u.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:50