StoryEditor
sarajevo

Svađa stranaka "Osmorke": Bolje Zlatko Miletić, nego da HDZ ima četiri izaslanika

Piše desk  /  31.01.2023., 19:35h

Danas je u Sarajevu održan sastanak lidera stranaka Osmorke kojem je prisustvovao i predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

On je konstatirao kako nisu imali dogovor sa SDP-om oko domova naroda i da se Nermin Nikšić ne osjeća izdanim u tom smislu.

Ogrešević je naglasio da je dobro direktno i otvoreno razgovarati.

"Razgovori su bili sadržajni i otvoreni. U ovakvoj širokoj koaliciji jasno je da postoje problemi, a problemi se moraju rješavati. Postoje različiti pogledi na procese koji su pred nama i oni koji su iza nas, a to je jedno umijeće da u fokusu bude glavni cilj, koji će biti koristan za sve nas", rekao je Ogrešević.

Navodi da je pokret "Za nove generacije" i dalje partner NES-a.

"Mi se ne možemo odreći njih, mi ćemo nastaviti surađivati s njima. Mislim da svako od nas mora voditi računa o tome što smo prije dogovorili i potpisali. Nadam se da ćemo izađi svi skupa kao pobjednici. Moram još jednu vrlo bitnu stvar naglasiti i konstatirati. Mi nismo imali dogovor sa SDP-om oko domova naroda, tako da javnost to mora znati da se ne bi pogrešno shvatilo, kao što je Nikšić danas kazao, što se tiče NES-a i SBiH, da se ne osjeća izdanim", poručio je.

"Mi u NES-u imamo svoje stavove oko zajedničkih rješenja u složenoj koaliciji. Prema tome, mislim da je dobro da je Zlatko Miletić izabran, bolje nego da HDZ ima četiri izaslanika. Nažalost, mi se nismo medijski oglašavali, niti smo se bavili špekulacijama. Ne želimo uopće da pričamo o pozicijama. Što se tiče NES-a, mi ne moramo imati ništa. Možemo biti uvijek u opoziciji jer smo 20 godina u politici. Imamo principe za koje se mi borimo i mislim da ćemo u narednom periodu ići tim putem", rekao je.

Naveo je da imaju svoje argumente u ovom procesu.

"Ovo je samo jedan od događaja koji je malo poremetio ovu koaliciju. ZNG jeste naš predizborni partner i bi bila ružna poruka da ih se sada odreknemo. Želimo dati šansu koaliciji, nadam se da ćemo izaći iz ove faze u kojoj se sada nalazimo", zaključio je.

Dnevnik.ba

08. prosinac 2023 21:49