Article_Top_970x250

Hajdukovac na utakmici protiv Tottenhama pijetlu slomio vrat: Prisjetio se događaja koji mu je obilježio život

U POLUFINALU KUPA UEFA-E

Hajdukovac na utakmici protiv Tottenhama pijetlu slomio vrat: Prisjetio se događaja koji mu je obilježio život

ožu 10, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

Dana 11. travnja 1984. splitski Hajduk u prvoj utakmici polufinala Kupa UEFA-e pobijedio je engleski Tottenhama rezultatom 2:1. Strijelci za klub iz Splita bili su Ivan Buljan i Dušan Pešić, dok je za Engleze zabio Marc Falcao.

Veliku pobjedu Hajduka zasjenio je incident koji je izazvao tada 22-godišnji student prava Ante Baraba koji je na poluvremenu utakmice došao do centra igrališta te pred 50 tisuća gledatelja pijetlu slomio vrat.

Danas je 58-godišnjak, zaposlenik Zadarske županije u Benkovcu, nerado se sjeća događaja koji mu je obilježio život.

"Ideja je bila donijeti tetrijeba, simbol Tottenhama, ali kako ga nisam mogao pronaći, odlučio sam uzeti našega pijetla. Ponio sam ga na utakmicu s namjerom da ga poklonim najboljem igraču Hajduka ili junaku utakmice iz Hajdukovih redova", rekao je Baraba za Večernji list.

"Onaj tko ne zna što je zaluđenost svojim klubom, tko ne osjeća onu zasljepljujuću ljubav, ne može to razumjeti. Moj Hajduk u prvom je poluvremenu od Engleza gubio 0:1, i ja, onako razočaran, gnjevan, odlučim se utrčati na igralište i usmrtiti tog pijetla. Učinio sam to instinktivno, nagonski, ne razmišljajući previše. Posve sam bio bez pameti! Odbacio sam ga na travu, bio sam uplakan i očajan pa me direktor stadiona Šenauer prigrlio, dao mi vjetrovku jer je počela kiša i smjestio među skupljače lopte", dodao je.

Kaže da on za razliku od pijetla nije bio pijan.

"Nikada ne pijem, ali pijetao jest. Napili su ga Englezi koje sam susretao na splitskim ulicama na putu do stadiona. Dali su mu da pije viski",  odgovara Baraba, koji se istinski srami mladenačkog barbarizma.

Zanimljivo, iako je Hajduk zbog njegova čina bio kažnjen igranjem sljedeće europske utakmice najmanje 300 kilometara od Splita, splitski klub nije to zamjerio svome navijaču iz Paljuva.

Nije mu zabranio dolaske na stadion.

"Ma nitko mi nije rekao ni riječ! Ja sam cijelu Jugoslaviju obišao prateći Hajduk, bio sam zaluđen, i svaki put kada bih se vratio s gostovanja na kojem je Hajduk izgubio, u selu su me iz zafrkancije dočekivali sa suvenirima Zvezde, Partizana...", govori  Baraba.

Iako je izveo nezapamćen skandal na utakmici s Tottenhamom, slavni engleski klub također mu ništa nije zamjerio.

Naprotiv, prošle godine, kada su bili na poslovnom sastanku s Dinamom u Zagrebu, netko im je  ga je spomenuo i Englezi su inzistirali da mu se dostavi majica Spursa, piše Večernji.

Dnevnik.ba