StoryEditor

Hahn: EU će nastaviti zalagati se za europsku integraciju zapadnog Balkana

Piše D  /  12.09.2019., 11:09h

- EU će nastaviti zalagati se za europsku integraciju ove regije, ne zbog toga što je gospođa A ili gospodin B nadležan za ovaj resor, već zbog toga što je to stvar čistog osobnog interesa EU - kaže Hahn.

Prema njegovim riječima, postoje i posebni momenti i rezultati koji su prekretnice, a jedan od njih, koji je, kako navodi, za knjige povijesti, jest Prespanski sporazum koji je okončao desetljetni spor s Grčkom.

- Kada sam preuzeo funkciju, država je bila usred političke krize čije je rješavanje zahtijevalo godine i brojna putovanja u Skoplje - ističe Hahn.

Naglašava da je ponosan i na reforme koje su postignute u Albaniji, posebno na postupak provjere svih sudaca i tužitelja, što je sudski sustav postavilo na nove temelje i može poslužiti kao model drugima.

- I Sjeverna Makedonija i Albanija zaslužuju otvaranje pregovora o članstvu u EU. Također smo mnogo napredovali u regionalnoj suradnji. Bilo da je zbog izgradnje transporta, energetske i digitalne infrastrukture koje povezuju regiju, uspostavljajući regionalnu ekonomsku oblast koja stvara više prilika za građane i biznise, ili zbog pokretanja digitalne agende koja je rezultirala prostorom bez roaminga za sve građane regije, ili zbog podrške za regionalne programe razmjena za mlade ljude. Ubuduće, poseban fokus će biti na daljem otključavanju ekonomskog potencijala regije - dodaje Hahn.

Na pitanje kako, uz sve zahtjeve za reformiranje EU, zamišlja da će ona izgledati u narednih pet do deset godina, Hahn ističe kako je neophodno pažljivo pogledati političke prioritete koje je predstavila izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- To je naš plan rada za godine koje su ispred nas, i on je dobar. Nadam se da smo tijekom proteklih pet godina zajedno uradili naš dio kako bismo osigurali da će Crna Gora postati, što je skorije moguće, dio europskog projekta - poručio je Hahn.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:43