StoryEditor

Hadžihafizbegović Stankovićevo novinarstvo usporedio s "radom Vučićevih tabloida u Srbiji"

Piše D  /  17.06.2019., 09:06h

Nezapamćenu buru reakcija izazvalo je jučerašnje gostovanje našeg glumačkog velikana Emira Hadžihafizbegović a u emisiji HRT-a „Nedjeljom u 2“ poznatog urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

Potpuno iznenađujuće Stanković je posegao za optužbama da se Hadžihafizbegović za vrijeme rata pojavljivao na skupovima gdje je pozdravljao okupljene s tri prsta, prenosi Dnevni avaz.

 

Telefoni gore od poruka i čestitki

- Ovo sam ja i tri prsta ispred Skupštine Tuzla. Da ja dižem tri prsta u Tuzli?! Koja je granatirana, daj, Aco, molim Vas, stvarno, ovo je budalaština. Ovo je autentično, ali kontekst nema veze s vezom. Ovo je kao kad su onog iz ‘‘Dubioze kolektiv‘‘ prozvali da je digao tri prsta jer je pokazivao koliko je sati - rekao je naš glumac u emisiji.

U izjavi za „Avaz“, koju je dao u povratku iz Zagreba za Sarajevo, glumac i direktor Kamernog teatra 55 odgovorio je danas i Thompsonu i Stankoviću.

-Čujem da moje gostovanje kod Stankovića već ima skoro 100.000 pregleda na YouTubeu - kaže nam Hadžihafizbegović u telefonskom razgovoru.

Podcrtavajući kako mu je drago da je uspio reći sve u 55 minuta emisije, ističe i da mu je cilj bio samo jedan - „afirmirati moju domovinu Bosnu i Hercegovinu i pokušati objasniti kako se kroz kulturu može uraditi ogroman posao za državotvornost BiH“.

- Obje te stvari u jednoj 55-minutnoj simbiozi pronašle su put do ljudi koji poštuju moj lik i djelo i telefoni mi gore od poruka i čestitki iz cijele regije – dodaje Hadžihafizbegović.

Upitan je li očekivao da Stanković posegne za konotacijama s njegovom fotografijom i da li se eventualno nakon emisije prisjetio kada je ona nastala, je li eventualno na njoj glumio, odnosno imitirao nekoga s tri prsta, kaže kako se sjeća da je to bilo u sami sumrak rata, kada se žestoko obračunavao sa SDS-ovcima u Tuzli.

- Šta sam im u tom trenutku govorio s bine, možda je negdje i filmski zabilježeno, ali na tu fotografiju sam jako ponosan i hvala Stankoviću, koji se potrudio da je pronađe, jer ona će u mom albumu zauzimati značajno mjesto. No, s druge strane, žao mi je što je etablirani novinar bivše Jugoslavije Aleksandar Stanković pristao ili odlučio, sasvim svejedno, da na tako bizaran način, kako to rade i opskurni Vučićevi tabloidi u Srbiji, pokuša dezavuirati moju malenkost - kaže Hadžihafizbegović.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:31