StoryEditor
face tv

Hadžifejzović: Dali ste manjinskoj stranci vlast nad većinom; Schmidt: Hrvati su konstitutivni narod, alergični su na to da ih se naziva manjinom

Piše desk  /  09.10.2022., 07:45h

Christian Schmidt gostovao je na Face TV-u kod Senada Hadžifejzovića, prenosimo dijelove intervjua koje je objavila sarajevska televizija

Hadžifejzović: "Ovo je ključno pitanje - jesu li Vam svi bosanski, bošnjački, građanski i lideri ljevice, svi osim HDZ-a, u Neumu i Sarajevu kazali da Vi nametnete Izborni zakon da ne bi oni ispali krivci?" 

Schmidt: "Izetbegović je na dan izbora i u danima poslije izbora rekao da razumije moju odluku i da je ona dobra." 

Hadžifejzović: "Zašto je onda Erdoganu rekao da to isključivo jača pozicije HDZ-a?"

Schmidt: "Ne znam što je rekao Erdoganu, ali je na dan izbora rekao: 'Deblokada je važna! Analizirat ćemo Schmidtovu odluku.'"

"Rezultat Neumskih pregovora bila je nula i morao sam reagirati! Ne možete moju odluku mjeriti kao dobru ili lošu. Sačekajte učinke. Nijedna stranka od mene nije službeno tražila da nametnem izmjene Izbornog zakona. Jedino mi je bilo bitno da izađemo iz blokade. Hrvatska mora poštovati neovisnost BiH. Napisao sam u izmjenama da ne treba jačati etničku grupu, nego suradnju među njima. S Vučićem sam pričao o integritetu BiH i autonomiji RS-a. Briga koja se rađa zbog blizine Moskve postavlja pitanje: kuda idu EU integracije. Ključ stabilnosti BiH leži i u Srbiji. Hrvatska, Srbija, ali i Turska igraju važnu ulogu u BiH. Nije riječ samo o tome da se dogovore Sarajevo i Banja Luka."

Senad: "Niste li HDZ-u dali ključ u ruke? Dali ste manjinskoj stranci vlast nad većinom."

Schmidt: "Nisam to tako doživio. Mnogo toga se blokira. Ulogu igra i presuda 'Ljubić' koju je teško interpretirati. Tu temu treba okončati. Hrvati su konstitutivni narod i alergični su na to da im se kaže da su manjina. Ne smijemo dopustiti da dođe do podjele Federacije na bilo koji način. Oni koji govore o trećem entitetu ne smiju dobiti nikakvu podršku. HDZ je bio taj koji je sve blokirao. Sada neće moći blokirati. Kao racionalni Nijemac, kažem kao racionalnom Bosancu: ne može jedna stranka sve blokirati i da četiri godine nemamo imenovanje Vlade. Dajte mi prijedlog da na drugi način deblokiramo ovu zemlju. Ubrzao sam imenovanje sudaca Ustavnog suda FBiH. Dao sam rokove. Dosta više; kraj, gotovo. Ja ne mogu promijeniti državni Ustav. To mora uraditi Parlament, a to uključuje i provedbu presuda Europskog suda. Za mene je 'Ljubić' sada završen. Ne trebaju Finci ili Sejdić biti birani. Ne mogu na tri člana Predsjedništva izabrati četvrtog.

Vučić ima potpuno drugačije mišljenje od Dodika. Dodik i Putin slično razmišljaju. Uskoro ću uraditi nešto u vezi s državnom imovinom, nešto što će se odnositi na RS, jer i RS će biti dio EU integracija. Preporučujem Dodiku da se vrati u period kada smo intenzivno surađivali. Zabrinut sam za izborne rezultate u RS-u. Imam povjerenje u SIP. SIP i nadležne institucije trebaju provjeriti izborne krađe. Toliki broj nevažećih glasova je iznenađenje. U budućnosti ćemo još više pomoći SIP-u. Suzdržan sam er imam puno povjerenje u SIP. Zatvorit ću sve praznine. Ne moram koristiti bonske ovlasti kada su pitanju izborne krađe. Neka Jelena Trivić, PDP i ostali traže ponovno brojanje glasova. Neću reći o čemu sam razgovarao s Izetbegovićem u nedjelju i nakon izbora. Izetbegović je javno rekao da razumije moju odluku da nametnem izmjene Izbornog zakona i da je ona dobra, Izetbegović je rekao: 'Analizirat ćemo Schmidtovu odluku, ali deblokada je važna,' SDA nije loše prošla s rezultatima izbora, Ovo je za mene prelazno rješenje; neka bh. političari naprave bolje rješenje."

Dnevnik.ba

01. veljača 2023 23:40