StoryEditor
članica SIP-a

Hadžiabdić: Akt SIP-a o načinu popune Doma naroda FBiH je na snazi, nećemo ništa novo donositi

Piše desk  /  29.09.2022., 14:36h

‘‘Nemamo namjeru donositi bilo kakve nove provedbene akte, a nemamo informacije hoće li nešto u tom pogledu učiniti visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu‘‘

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine nema namjeru donositi bilo kakve nove provedbene akte, pa tako ni neko novo uputstvo u vezi s načinom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Da nemaju namjeru donositi nove provedbene akte danas je istaknula Irena Hadžiabdić, članica SIP-a. Prije nekoliko dana je Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH, kazala da je uputstvo SIP-a o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH doneseno 2018. godine bilo jednokratno, te da nema uvjeta za provedbu rezultata izbora, barem kada su u pitanju posredni izbori.

- Središnje izborno povjerenstvo BiH je usvojilo podzakonske akte za provedbu izbora i pravila za održavanje izbora se znaju. Nemamo namjeru donositi bilo kakve nove provedbene akte, a nemamo informacije hoće li nešto u tom pogledu učiniti visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. To uputstvo je na snazi i nije mijenjano i Središnje izborno povjerenstvo, da je imalo pravo da nešto radi u tom smislu, to bi uradilo prije raspisivanja izbora – kazala je Hadžiabdić, prenosi Faktor.

U svom članu 10.12., Izborni zakon Bosne i Hercegovine je propisao da SIP nakon svakog popisa stanovništva određuje broj izaslanika koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog organa iz svakog kantona.

- Nije se dogodio novi popis. Zauzeli smo stav da u tom pogledu nema potrebe da djelujemo – rekla je Hadžiabdić.

Dnevnik.ba

24. studeni 2022 20:23