StoryEditor
rat u ukrajini

Guverner: Možda se povučemo iz Sjeverodonjecka, ali nećemo predati grad

Piše Hina  /  08.06.2022., 10:30h

Ukrajinske snage možda će se morati povući na bolje utvrđene položaje iz Sjeverodonecka, ključnog grada na istoku Ukrajine koji se neprekidno bombardira, ali neće predati grad, rekao je u srijedu regionalni guverner.

"Borbe i dalje traju i nitko neće predati grad čak i ako se naša vojska bude morala povući na bolje utvrđene položaje. To ne znači da netko odustaje od grada - nitko neće odustati ni od čega. Ali je moguće da će se morati povući", rekao je.

Ukrajina očekuje da će Rusija dodatno ojačati bombardiranja Sjeverodonecka i pokrenuti veliku ofenzivu, rekao je Hajdaj.

Britansko ministarstvo obrane u svojem jutarnjem izvješću u srijedu objavilo je da se ukrajinske snage "drže" u istočnom gradu Sjeverodonecku unatoč napadima ruskih snaga iz triju smjerova, prenio je BBC.

Malo je vjerojatno da je proteklog dana ijedna od strana ondje zauzela važniji teritorij, dodalo je ministarstvo.

Dok su ruske snage svoje napade usredotočile na istočnu regiju Donbasa, drugdje ostaju u "defenzivi".

Ukrajinska vojska ranije je objavila da uspješno "zadržava" ruski napad u Sjeverodonecku, jedan od posljednjih džepova u istočnoj regiji Luhansku koji još nisu zauzele okupacijske snage.

Nove satelitske snimke Maxar Technologies pokazuju znatna razaranja u Sjeverodonecku.

Tijekom proteklih dana u gradu se izvješćivalo o ruskim napadima i ukrajinskim protunapadima za vrijeme silovitih borbi pa analitičari kažu da je teško znati koja vojska kontrolira koji teritorij.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom obraćanju upozorio je da bi zemlja mogla doživjeti najtežu zimu od stjecanja neovisnosti.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:29