StoryEditor
Glavni tajnik UN-a

Gutterres razočaran nakon propalog poziva na primirje u Gazi: "Autoritet i kredibilitet Vijeća ozbiljno su potkopani. Neću odustati od apela"

Piše desk  /  10.12.2023., 13:35h

Glavni tajnik UN-a Antonio Gutterres izrazio je u nedjelju žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da pozove na prekid vatre u Pojasu Gaze. Također je osudio raskol koji je "paralizirao" vijeće.

Prema njegovim riječima, Vijeće sigurnosti je paralizirano "geostrateškim razlikama", a one koče rješavanje sukoba između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

"Autoritet i kredibilitet Vijeća ozbiljno su potkopani njegovim odgođenim odgovorom na sukob", rekao je Gutterres u Kataru, dva dana nakon što su Sjedinjene Američke Države stavile veto na rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Tražim od Vijeća sigurnosti UN-a da vrši pritisak kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa i ponavljam apel za proglašenje humanitarnog prekida vatre. Nažalost, Vijeće u tome nije uspjelo, ali to ne znači da nije neophodno. Neću odustati od apela", naglasio je Gutterres.

Gutterres je sazvao izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a nakon dvomjesečnih borbi u Gazi, koje su odnijele više od 17.000 života - većinom žena i djece.

Gutterres je odlučio zatražiti rijetko aktiviranje Člana 99. Povelje UN-a, koji mu omogućuje da skrene pažnju Vijeća sigurnosti UN-a na stvari za koje smatra da prijete svjetskom miru i sigurnosti. Niti jedan od njegovih prethodnika na čelu svjetske organizacije nije se pozivao na ovaj članak proteklih desetljeća.

"Suočeni smo s ozbiljnom prijetnjom kolapsa humanitarnog sustava. Situacija se ubrzano pogoršava prema katastrofi s potencijalno nepovratnim posljedicama za Palestince u cjelini i za mir i sigurnost u regiji", kazao je Gutterres.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 00:22