StoryEditor
glavni tajnik UN-a

Guterres: "Rusija je Ukrajincima donijela živi pakao"

Piše fena  /  25.02.2023., 08:36h

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je u petak minutu šutnje za žrtve rata u Ukrajini dok je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao da je ruska invazija razorila zemlju.

- Život je pravi pakao za narod Ukrajine - rekao je Guterres vijeću koje se sastalo kako bi obilježilo prvu godišnjicu invazije Moskve na svog susjeda.

Guterres je naglasio kako je ruska invazija kršenje Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava, te da je donijela samo smrt, razaranje i raseljavanje, navodi AFP.

Guterres je ovom prilikom iznio i podatke o ljudskim žrtvama rata i naveo da je više od osam milijuna Ukrajinaca izbjeglo u druge dijelove Europe, dok je 5,4 milijuna raseljeno, što je nazvao "krizom raseljavanja kakva u Europi nije viđena desetljećima".

Polovica ukrajinske djece protjerana je iz svojih domova i suočavaju se s većim rizikom od nasilja, zlostavljanja i iskorištavanja, dodao je.

Ured Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava već je dokumentirao "desetke" slučajeva seksualnog nasilja nad muškarcima, ženama i djevojkama koje je povezano s ratom, istaknuo je.

Tisuće zdravstvenih ustanova i škola oštećeno je ili zatvoreno, a ključna infrastruktura poput vode, energije i grijanja uništena je.

- Gotovo 10 milijuna ljudi, uključujući 7,8 milijuna djece, u opasnosti je od akutnog posttraumatskog stresnog poremećaja - rekao je Guterres.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 06:22