StoryEditor

Gudeljević: Provode se aktivnosti pojačanog epidemiološkog nadzora

Piše D  /  30.01.2020., 05:01h

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević je na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice Vijeća ministara BiH kazala da, s obzirom da nije isključena mogućnost pojave novog korona virusa i u Bosni i Hercegovini, u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu od trenutka pojave epidemije provode se aktivnosti pojačanog epidemiološkog nadzora.

Napomenula je da je Ministarstvo u stalnom kontaktu s predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije, kao i svim relevantnim institucijama, kako na međunarodnoj, tako na državnoj i entitetskoj razini u BiH. Dodala je da na temelju raspoloživih informacija, za sada nema ograničenja u međunarodnoj trgovini i putovanju, prenosi Fena.

- Na svim graničnim prijelazima u BiH, Granična policija BiH u suradnji sa zdravstvenim sanitarnim inspektorima, svakog putnika koji dolazi iz Kine evidentira i provjerava na način da popune odgovarajući upitnik - izjavila je Gudeljević.

Dodala je da se na temelju dobijenih podataka odlučuje o daljnjem postupanja tokom njihovog boravka u BiH, odnosno eventualnoj potrebi stavljanja pod epidemiološki nadzor.

- Evidencija se dostavlja nadležnim zdravstvenim ustanovama radi praćenja epidemiološke situacije u BiH - kazala je ministrica Gudeljevićeva.

Napomenula je da će BiH, kao i do sada, pratiti smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, te će poduzimati potrebne aktivnosti na temelju donesenih preporuka, važećih zakona u području zdravstvene skrbi, procjene ugroženosti stanovništva u BiH.

Apelirala je na građane BiH da ne podliježu strahu i da se ne stvara panika, nego da se pridržavaju striktnih uputa i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Podsjetila je da su neke od tih preporuka: pranje ruku sapunom, vodom ili dezinfekcija alkoholom; pri kašljanju, kihanju, pokrivati usta i nos te eventualno nositi medicinsku masku. Potrebno je izbjegavati nezaštićeni bliski kontakt sa svima koji razvijaju simptome prehlade i gripe. Također treba potražiti medicinsku njegu ako se osjeti temperatura, kašalj, ili otežano disanje. Važno je i temeljito kuhati hranu, naročito meso. 

- Ovo su preporuke koje daje Svjetska zdravstvena organizacija. Najbolje je prevenirati i biti oprezan. Danas u tijeku poslijepodneva zasjeda Svjetska zdravstvena organizacija. Objavili su danas da će održati sastanak i da će donijeti odluku u vezi s eventualnim mogućim proglašenjem javno-zdravstvenog događaja od međunarodnog značaja - navela je ministrica Gudeljević.

Dodala je da za sada nemaju nikakve druge upute s njihove strane o bilo kakvim ograničenjima kretanja, o bilo kakvim dodatnim mjerama.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:16