StoryEditor

Gudeljević: Obrazovanje pred velikim izazovima

Piše D  /  19.11.2020., 10:11h

Konferenciju su otvorili ministar za sveučilišta i istraživanje Republike Italije, Gaetano Manfredi i komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade u Europskoj komisiji Mariya Gabriel, nakon čega su uslijedila obraćanja svih ministara Europskog područja visokog obrazovanja (EHEA) i konzultativnih članova Bolonjskog procesa.

Tijekom Konferencije usvojen je "Rimski komunike", temeljni dokument koji će dati smjernice za sljedećih deset godina rada cijelog Europskog prostora visokog obrazovanja, a kojim je naglašena potreba za poboljšanjem provedbe temeljnih vrijednosti, posebice demokracije, jer principi visokog obrazovanja nose mir i slobodu, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH, prenosi Fena.

Ministrica Gudeljević je istaknula da je obrazovanje pred velikim izazovima.

- Od visokog obrazovanja se traži da hitno odgovori na izazove nezaposlenosti, demografskih promjena, ekonomske i političke krize. Očekuje se i da odgovori izazovima sa kojim se suočava zdravstveni sektor u cjelini - kazala je Gudeljević.

Dodala je da su ministri usvajanjem Rimskog komunikea izrazili odlučnost da zajedno rade na jačanju Europskog prostora visokog obrazovanja kako bi pomogli društvima u ovim teškim trenucima.

Na kraju, ministrica Gudeljević je poželjela dobrodošlicu San Marinu, kao 49. zemlji-članici Bolonjskog procesa.

Ovih 49 zemalja provodi i usvaja reforme visokog obrazovanja na temelju zajedničkih ključnih vrijednosti - kao što su sloboda izražavanja, autonomija institucija, neovisnost studentskih udruženja, akademska sloboda, slobodno kretanje studenata i osoblja. Za sve ove zemlje glavni cilj je povećati mobilnost osoblja i učenika i olakšati zapošljivost, navodi se.

 - Vjerujem da ćemo samo zajedničkim naporima, zajedničkom vizijom inkluzivnog, inovativnog, međusobno povezanog, interaktivnog Europskog područja visokog obrazovanja, moći ispuniti ciljeve održivog razvoja do 2030. godine - zaključila je Gudeljević.

Bosna i Hercegovina je članica Bolonjskog procesa od 2003. godine, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:28