StoryEditor
ZBOG NIZA RAZLOGA

Gubitak Elektroprivreda BiH u prvih 9 mjeseci ove godine 50 milijuna KM

Piše desk  /  06.10.2023., 18:20h

Elektroprivreda BiH u razdoblju siječanj- rujan 2023.godine, ostvarila je negativan financijski rezultat u iznosu cca 50 milijuna KM.

Trend negativnog poslovanja uzrokovanog energetskim, cjenovno-troškovnim i drugim okolnostima, bit će nastavljen i do isteka godine, navode iz ove kompanije.

“Financijski gubici kompanije čije je funkcioniranje od fundamentalne važnosti za očuvanje integriteta i stabilnosti elektroenergetskog sustava, posljedica su poremećaja na tržištu električne energije, značajnog smanjenja obima tržišne prodaje i nemogućnosti ostvarenja projeciranih prihoda u oblasti trgovine. Negativno poslovanja uzrokovano je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH u razdoblju 2020-2022.godina, koje je nastavljeno i do rujna ove godine, povećanjem cijene uglja i troškova njegovog prijevoza, smanjenjem proizvodnje električne energije i bilansnih viškova kojima su, plasiranjem na tržištu, nadoknađivane razlike u odnosu proizvodna – prodajna cijena za javnu opskrbu”, navode iz ovog poduzeća.

Navode kako su “cijene električne energije u okviru javne opskrbe koje su aktualne od 1.siječnja 2015.godine do sada, bile uz pouzdanost u Elektroprivredu BiH i stabilnu opskrbu koju je kompanija jamčila, presudan faktor u opredjeljivanju kupaca za povećanje potrošnje električne energije za potrebe grijanja i hlađenja”.

“Ovaj trend koji se posebno manifestirao u vrijeme globalne energetske krize i nekontroliranog rasta cijena drugih energenata zadržan je i s tendencijom povećanja upravo zbog tarifnih stavova, koji su prema istraživanjima Eurostata među najnižim u Europi. Na financijsko poslovanje kompanije odrazilo se i limitiranje ili ograničavanje rasta cijena u okviru tržišne opskrbe na maksimalnih 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, koje je na snazi od siječnja 2022.godine. Elektroprivreda BiH je u veljači ove godine, informirala Vladu FBiH i resorno ministarstvo o sagledavanju financijskog položaja kompanije za razdoblje veljača-prosinac 2023.godine, uz navođenje uzroka koji bitno utječu na poslovanje. Vlada FBiH i resorno minisitarstvo su informirani o neizbježnom negativnom financijskom poslovanju kompanije u tijeku godine. Unatoč navedenim i drugim razlozima koji su predstavljali opterećenje u funkcioniranju kompanije i izazvali negativne financijske efekte, Elektroprivreda BiH je osiguravala stabilno i pouzdanu opskrbu svojih kupaca električnom energijom bez reduciranja u isporuci, izmirivala sve zakonom propisane obveze i ugovorene obveze prema kupcima i dobavljačima”, priopćili su iz Elektroprivrede BiH.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 09:50