Article_Top_970x250

Grude: Ugrizla ga zmija, završio u bolnici u Mostaru

nesretni događaj

Grude: Ugrizla ga zmija, završio u bolnici u Mostaru

lip 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Na području općine Grude, u mjestu Tihaljina, čovjeka je ugrizla zmija. – Prevezen je u Mostar, liječnici su uradili svoje tako da je sve u redu – priopćeno je portalu Grude.com.

Kako saznaje Grude.com, čovjeka je zmija ugrizla za nogu i nasreću nije bilo ozbiljnijih posljedica.

-Ako se ubrzo nakon ugriza javi nesvjestica, ubrzan rad srca, oticanje usnica, područja oko očiju ili čak gušenje ugriženog treba odmah prebaciti liječniku, po mogućnosti u najbližu bolnicu. Zapravo, mnogi se znanstvenici i liječnici slažu da prava opasnost zmijskog otrova leži u njegovoj alergenosti. Alergijska reakcija može čovjeka usmrtiti brže nego sama toksičnost.

Statistički, oko 1/3 ugriza otrovnica su takozvani suhi ugrizi, to jest otrovnice ne ubrizgaju otrov. Znat ćete po oteklini. Ako do nje dođe ranu zamotajte u prvi zavoj i pravac doktoru. Često se može pročitati da ranu treba zarezati i isisati. Potpuno krivo! Zarezivanjem se samo pogoršava stanje. Ranu možete eventualno podvezati kako biste spriječili širenje otrova u tijelo, ali ono mora biti izvedeno tako da ne ometa optok krvi, a sprječava, barem djelomično, kretanje otrova. Što se tiče brzine reakcije na ugriz otrovnice, ključna riječ je “brzo”.

Čak i ugriz vrlo otrovne zmije, kakvih u Europi nema, može se preživjeti uz adekvatnu liječničku njegu s relativno malo posljedica – savjetuje se.

Dnevnik.ba