Article_Top_970x250

Grubeša: U Ustavnom sudu BiH postoje problemi i sporne odluke

ministar pravde bih

Grubeša: U Ustavnom sudu BiH postoje problemi i sporne odluke

ožu 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: RTRS

Ministar pravde u Vijeću ministara Јosip Grubeša izjavio je Srni je da je očigledno da u Ustavnom sudu BiH postoje problemi, jer nije slučajno da sve "sporne" odluke koje je donio uvijek idu na korist jednom korpusu.

Grubeša je napomenuo da se u Strategiji za reformu sektora pravde u BiH za period od 2014. do 2018. godine u strateškoj oblasti jedan navodi da pravosuđe, među ostalim zakonima, predviđa i usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, pa je jasno da je to uočeno kao strateški cilj, iako to neki sada osporavaju.

Istaknuo je da je Ustavni sud neprikosnovena pravosudna institucija za svaku državu, jer treba štititi ono što država jest, od ustrojstva do ljudskih prava, štititi Ustav kao najviši politički i pravni akt države.

Grubeša je rekao da kao sveučilišni profesor zna koliko vrijednih, obrazovanih i pametnih mladih ima u BiH, te da BiH nije potrebna pamet iz inozemstva.

- Ako želimo uspostaviti standard u kojemu će BiH samostalno upravljati svim procesima bez pomoći sa strane, što je ujedno i osnovna pretpostavka za pristupanje EU, onda ćemo stvoriti i ambijent za mlade da ostanu u BiH i tu grade obitelj i budućnost, te da u punom kapacitetu preuzmu teret i odgovornost za izgradnju i budućnost ove zemlje. To je recept za bolju budućnost - ocijenio je Grubeša.

Dnevnik.ba