StoryEditor

Grubeša: Ispunjen jedan od uvjeta na putu BiH ka EU

Piše D  /  24.09.2020., 01:09h

"Ono što je značajno kod ove strategije jest da će BiH dobiti predviđena sredstva Europske komisije koja su nam obećana", kazao je Grubeša nakon što je Vijeće ministara BiH danas na izvanrednoj sjednici u Sarajevu usvojilo Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina.

Tvrdi da će pozamašan iznos sredstava biti prebačen BiH sada kad je usvojena Strategija.

Grubeša je nabrojao i sve one koji su radili na ovoj strategiji iz entitetskih ministarstava pravde,  Ministarstva sigurnosti, Tužiteljstva BiH, entitetskih tužiteljstava, Suda BiH.

"Kamen spoticanja sve ove godine bio je dodatak ovoj strategiji. Tražio sam da ona ne smije biti izmijenjena ni u zarezu, ali su politički predstavnici tražili da se ona jasnije definira. To smo napravili kroz aneks B, on nije neki veliki dokument, a to je da smo od Tužiteljstva BiH tražili da nam dostave neke statističke podatke, a to podrazumijeva broj osoba koje su presuđene, broj osoba koje se nalaze u žalbenom postupkom, broj osoba koje su pod istragom, broj osoba protiv kojih je prekinut postupak i broj osoba protiv kojih još nije pokrenut postupak. Uveli smo i instituciju Suda i Tužiteljstva BiH i međunarodnih predstavnika kao promatrače bez prava glasa. I zadnji aneks koji strategija definira je regionalna suradnja", kazao je Grubeša.

Dodaje da su koristili sve moguće resurse kako bi došli do dogovora i strategije, te da su imali kontinuirano sastanke. Dodao je da će se regionalna suradnja odvijati i s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Govoreći o regionalnoj suradnji, Grubeša je rekao da ne može utjecati na pravosuđe susjednih zemalja.

"Bio bih sretan da su završeni svi predmeti ratnih zločina s prvom strategijom. Nažalost, mi imamo još dosta predmeta, a ovom strategijom ćemo Tužiteljstvu BiH omogućiti da neke predmete prebaci na druge instance kako bi se što prije završili", kazao je Grubeša.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:10