StoryEditor

Grubeša: Državljanima BiH trebaju vize kada idu u Saudijsku Arabiju

Piše D  /  11.06.2021., 04:06h

- Bilo kakva spekulacija o islamofobičnom ministru ili bilo čemu drugome ne dolazi u obzir jer znamo da Kraljevina Saudijska Arabija itekako pomaže BiH. Oni grade dio bolnice u Mostaru - podvukao je Grubeša koji ne vidi razlog zašto državljani Saudijske Arabije kao i prije ne bi dolazili u BiH s vizama, prenosi Fena.

Državni ministri odbili su danas prihvatiti Odluku o vizama kojom bi se odobrio ulazak turista iz Saudijske Arabije, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva bez viza, a radi se o odluci koja bi važila do 15. listopada.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je pojasnilo da bi turistima iz tih zemalja bilo omogućeno da mjesec dana bez vize mogu biti u BiH, s tim da moraju imati dokaz o smještaju.

Ministri su danas razmatrali i Prijedlog akcijskog plana za izvršenje četiri presude Europskog suda za ljudska prava u predmetima Zornić, Sejdić i Finci, Pilav te Pudarić protiv Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva pravde, a Grubeša je pojasnio da je to obveza pred Komitetom ministara Vijeća Europe.

- To je obveza BiH, ali taj plan se poklapa s donošenjem odluke Parlamentarne skupštine BiH o formiranju Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva i samim tim ispunjena je obveza kada je u pitanju Akcijski plan - dodao je Grubeša.

Izrazio je uvjerenje da će ta grupa postići saglasnost oko izmjena Izbornog zakona za šta BiH ne treba poticaj nikoga izvana nego je potrebno unutar BiH identificirati te probleme i rješavati ih.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:27