StoryEditor

Grmuša: PDP pokreće procedure izbacivanja SDA iz Europske pučke stranke

Piše D  /  01.03.2020., 12:03h

“Nakon objave audiosnimke koja se pojavila u javnosti, a koju je prezentirao član SDA Semir Efendić, koji je optužio potpredsjednika te stranke Asima Sarajlića da trguje svojim utjecajem i obećava radna mjesta u javnom sektoru u zamjenu za podršku na unutarstranačkim izborima, jasno proizilazi da se vrh te stranke u najskorijem mogućem roku mora jasno politički izraziti podržava li korupciju u najvišim političkim krugovima ili ne. Pored toga što u konkretnom slučaju postoji sumnja u postojanje nekoliko ozbiljnih kaznenih djela, ozbiljno su ugroženi i principi Europske pučke stranke, sadržani u članu 2. Kodeksa ponašanja EPP-a. Također, kompromitirana je i odredba sadržana u članu 3., točka 1., Kodeksa ponašanja EPP-a koja nalaže strogu odvojenost stranke i javne odgovornosti, kao i odredba sadržana u članu 4. Kodeksa ponašanja EPP-a koja zabranjuje funkcionarima stranaka koje su dio EPP-a da koriste javne funkcije radi ostvarivanja bilo kakve osobne ili političke koristi”, izjavio je Grmuša.

Kako je rekao, SDA će morati birati između difamiranih visokih funkcionara te stranke i europskih vrijednosti sadržanih u Kodeksu ponašanja Europske pučke stranke.

“Nakon sramotnog priznanja predsjednika SDA da će “trampiti” eliminaciju stranaca u Ustavnom sudu BiH za ukidanje entitetskog glasanja, a što je direktna potvrda političke agende stranih sudaca u Ustavnom sudu i njihove veze s liderom SDA, ovo je drugo snažno priznanje činjenice da dijelovi rukovodstva SDA prosto ne mogu funkcionirati u skladu s načelima vladavine prava. Zbog toga PDP ne pristaje mirno koegzistirati u EPP-u s takvom strankom i ako se SDA jasno ne odredi po ovom pitanju, PDP će u skladu sa članom 6. Kodeksa ponašanja EPP-a, kao i u skladu s odredbama sadržanim u Internim pravilima Etičkog odbora EPP-a, tražititi da se SDA oduzme status stranke promatrača u EPP-u”, naglasio je Grmuša.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:35