Article_Top_970x250

Grmoja za Dnevnik.ba: Bošnjačka politika manipulira presudom hercegbosanskoj šestorci

zastupnik most-a

Grmoja za Dnevnik.ba: Bošnjačka politika manipulira presudom hercegbosanskoj šestorci

stu 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Nikola Grmoja, zastupnik MOST-a u Hrvatskom Saboru za Dnevnik.ba je izjavio kako aktualna bošnjačka politika manipulira presudom hercegbosanskoj šestorci kako bi ostvarila svoje unitarističke ciljeve.

Podsjetimo, 29. studenog 2017. godine Haški Tribunal izrekao je osuđujuću presudu hercegbosanskoj šestorci. Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

"Tako pokušavaju onemogućiti borbu hrvatskog naroda u BiH za temeljna prava. Umjesto da sve strane pokušavaju graditi suživot i učiti iz prošlosti, očito je da jedna strana koristi presudu kako bi u miru ostvarila svoje ratne ciljeve, te kako bi još više potkopala ionako ranjenu Bosnu i Hercegovinu", kazao je Grmoja.

Presuda Haaškog suda, smatra Grmoja nije utemeljena na činjenicama i ne odražava pravi karakter događaja u Bosni i Hercegovini.

" U događajima u Bosni i Hercegovini s hrvatske strane nije postojao tzv. udruženi zločinački pothvat, te je on kao takav neprihvatljiv i nepravedan, posebice zbog činjenice da je Republika Hrvatska i hrvatski narod u BiH itekako zaslužan za obranu, uspostavu i neovisnost Bosne i Hercegovine", kazao je.

Prema njegovim riječima, Haaški sud nije donio pomirenje, već još više produbio netrpeljivost među narodima u BiH, a naročito je nepravedno i tragično što veliki dio bošnjačke političke elite kvalifikaciju 'udruženi zločinački pothvat'' koristi u svrhu još veće majorizacije Hrvata u BiH.

"Pomirenje svih naroda u BiH je nužno. Svi narodu svojim politikama i primjerom trebaju težiti stvaranju boljih političkih okvira u BiH, kako bi država napokon 'prodisala', u društvenom, političkom i ekonomskom smislu", kazao je Nikola Grmoja, zastupnik MOST-a u Hrvatskom Saboru za Dnevnik.ba.

R.I. / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250