StoryEditor

Grmoja: ‘Vojska je već odavno trebala biti na granicama‘

Piše D  /  03.03.2020., 11:03h

"Još 2016., dok je Most bio dio Vlade i upravljao resorom ministarstva unutarnjih poslova, donesen je zakon koji omogućuje vojsci da pomogne policiji u čuvanju države granice čemu su se protivili i aktualni predsjednik Milanović i Plenkovićeva Vlada", istaknuo je Grmoja na konferenciji za novinare u Saboru.

Mi smo, dodao je, već u studenom 2018. zahtijevali da vojska izađe na hrvatsku granicu, a s obzirom na nove okolnosti i činjenicu da 75 tisuća ilegalnih migranata krenulo prema Europi, smatramo da je krajnje vrijeme da vojska izađe na hrvatsku granicu.

Dodao je da je predsjednik Zoran Milanović rekao da ne postoji način na koji bi se vojska uključila u čuvanje državne granice i da se ne zna tko bi kome bio nadređen. Grmoja smatra da je upravo to razlog zašto ne treba čekati migrantski val nego vojska odmah treba izaći na granicu i razviti sinergijsko djelovanje policije i vojske.

To će biti svojevrsni odvraćajući faktor za ilegalne migrante jer sigurno neće na isti način percipirati hrvatsku granicu ako budu znali da je vojska izašla na granicu, rekao je Grmoja, istaknuvši da ne smijemo čekati migrantski val nego djelovati odmah.

Naglasio je da je to stav Mosta nepromijenjen od početka migrantske krize 2016. godine, a sada ga prihvaćaju i premijer Plenković i predsjednik Milanović, ali samo kao mogućnost. "Zbog problema ilegalnih ulazaka migranata, vojska je već trebala biti na granici“, ocijenio je Bulj.

Napomenuo je da to sada spominju i premijer i predsjednik i da govore da su naše granice ranjive bez obzira na šest i pol tisuća policajaca na tisuću kilometara granice.

Ustavna je obaveza zaštititi sigurnost naših građana, ističe Bulj, dodavši da država mora osigurati mehanizme obeštećenja onima koji trpe direktnu štetu od ilegalnih migranata, i to pitanje premijer i predsjednik moraju dignuti na razinu Europske unije jer se ljudi u pograničnim područjima osjećaju nesigurno.

"Ako hrvatski vojnik može biti na ruskoj granici, onda mora štititi sigurnost građana i ustavni poredak i na hrvatskoj granici“, zaključio je Bulj, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

 

16. travanj 2024 13:16