StoryEditor
zastupnik mosta

Grmoja odgovorio Medvedu: "Priznao je da Srbija ne surađuje. Umjesto da ih konstantno blokiramo, mi ih prozivamo"

Piše desk  /  21.05.2022., 19:11h

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja osvrnuo se na navod Ministarstva branitelja koje tvrdi da je neistinita njegova tvrdnja da je Srbija u 2021. otvorila četiri poglavlja, a da zauzvrat nisu riješili jednu sudbinu nestalih hrvatskih žrtava.

"Medved se hvali da su u šest godina riješili sudbine 224 nestale osobe. Pitanje za Medveda glasi: Koliko smo sudbina nestalih hrvatskih žrtava riješili zahvaljujući pomoći Srbije? Posebno kad i sam Medved u priopćenju priznaje kako je 'ključni problem nedostatak pouzdanih informacija zbog čega kontinuirano prozivamo Srbiju koja tim informacijama raspolaže", ističe Grmoja.

Dalje u priopćenju navodi kako se sav jad i bijeda Plenkovićeve vanjske politike ogledaju u toj jednoj rečenici Medvedova ministarstva.

"Srbija je preuzela obaveze u procesu pristupanja u EU i zato i Plenkoviću i Medvedu postavljam pitanje: Zašto već šest godina odbijate koristiti te mehanizme za ostvarivanje hrvatskih interesa? Srbija uz Plenkovićevo zeleno svjetlo otvara nova poglavlja, čak njih četiri u 2021., a Medved priznaje kako Srbija ne surađuje i mi na to uzvraćamo 'kontinuiranim prozivanjem' umjesto kontinuiranim blokiranjem. Konkretni rezultati vanjske politike Plenkovićeve vlasti izgledaju kao da je Srbija već devet godina članica EU, a Hrvatska tek treba ispuniti mjerila (zadaće) za članstvo u EU", zaključuje Grmoja.

Kao i u svom govoru u petak, a na koje je ranije u subotu reagiralo Ministarstvo branitelja, ponavlja kako je upravo ta inercija Vlade RH u EU punih šest godina dovela do ove nove srbijanske optužnice protiv četiri hrvatska časnika za Oluju.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 01:38