StoryEditor
izmjene ustava

Grmoja objavio video: "Vozim hitno za Zagreb zbog prevare vladajućih"

Piše desk  /  13.07.2022., 07:01h

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, a koji su potpisala 92 zastupnika, kao i s tim povezanim izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH.

Mostov Nikola Grmoja objavio je na društvenim mrežama kako vozi hitno za Zagreb jer su vladajući imaju namjeru zabraniti svaki referendum.

"Vozim hitno za Zagreb jer su vladajući na prevaru i na silu na raspravu stavili izmjene Ustava kojima žele ubiti mogućnost referenduma! Svjesni su da dolazi teška jesen i žele građanima oduzeti pravo da kažu što misle o potezima vladajućih. Nažalost, u tome im pomaže dio oporbe! Most je kao i uvijek dosad uz svoj narod i pravo na referendumsko izjašnjavanje", navodi se u statusu poznatog Mostovca.

Grmoja se kratkim videom obratio svojim pratiteljima.

"Evo, dragi ljudi. Pozdravljam vas s odmarališta Zir. Vozim hitno za Zagreb jer su vladajući stavili mimo procedure na raspravu izmjene Ustava kojom pokušavaju onemogućiti, odnosno zabraniti svaki referendum. Žele sve ovlasti predati Ustavnom sudu, a vidjeli smo na koji način Ustavni sud tretira potpise građana. HDZ predlaže da Ustavni sud ima pravo prije prikupljanja potpisa zabraniti referendum. Zašto to rade? Jer znaju što nam dolazi na jesen. Žele onemogućiti svaki referendum u njegovom začetku", ustvrdio je Grmoja.

Sabor u srijedu o prijedlogu promjena Ustava koji se tiču referenduma

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, a koji su potpisala 92 zastupnika, kao i s tim povezanim izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH.

U njemu se predlaže da za raspisivanje državnih referenduma uvjet ne bude više podrška 10 posto od ukupnog broja birača (što iznosi više od 360.000 birača), nego da to bude 250.000 birača.

Predlaže se i izmjena ustavne odredbe prema kojoj odluku donosi većina birača koji su pristupili referendumu, i to tako da je uvjet za promjenu Ustava i organskih zakona najmanje trećina svih birača, a za ostala referendumska pitanja morala bi se izjasniti najmanje četvrtina svih birača.

HDZ tvrdi da bi se ovakvim izmjenama olakšalo pokretanje narodnih inicijativa, ali bi se istodobno osigurao legitimitet odlučivanja.

Izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu definirale bi se teme za koje se ne može raspisati referendum. Time bi Ustavni sud, ističe se u prijedlogu HDZ-a, dobio ovlast proglasiti nedopuštenim referendum ako sadržaj referendumskog pitanja nije u skladu s općim načelima i najvišim vrednotama ustavnog poretka utvrđenim u članica 1. i 3, Ustava.

Ustavni bi sud promjenama Ustavnog zakona dobio i ovlast proglasiti referendum  nedopuštenim i u onim slučajevima kad je referendumsko pitanje u isključivoj nadležnosti Hrvatskog sabora, predsjednika Republike ili Vlade Republike Hrvatske.

Prema prijedlogu HDZ-a, Ustavni bi sud također dobio ovlast predreferendumske ocjene ustavnosti pitanja. To znači da bi taj sud mogao ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja već nakon objave referendumske inicijative, prije nego se počnu prikupljati potpisi.

Nakon toga slijediti će rasprava o zaključku o obvezi osiguravanja zakonskog prava na prekid trudnoće na zahtjev u svim ovlaštenim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, koji je predložila zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Ona traži da Sabor obveže Ministarstvo zdravstva da u svakoj ovlaštenoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, najkasnije do kraja godine, osigura dovoljan broj liječnika koji obavljaju postupak medicinskog prekida trudnoće na zahtjev kako bi to pravo bilo dostupno neograničeno i neometano.

Dnevnik.ba

03. prosinac 2022 14:37