StoryEditor

Grmoja do u detalje opisao što se događalo u Saboru

Piše D  /  18.01.2019., 11:01h

Na početku emisije politički tajnik Mosta Nikola Grmoja objasnio je što se to u srijedu događalo između njega i Andreja Plenkovića u Sabor, prenosi HRT.

- Možete pogledati snimku, nema potrebe za različitim interpretacijama. Ja sam cijelo vrijeme u sabornici. Postavio sam pitanje, a tiče se nesastajanja povjerenstva za praćenje provedbe mjerila iz poglavlja 23. i 24. sa Srbijom.

Činjenica je da ministrica Pejčinović Burić krši odluku Vlade, logoraši sami dižu tužbe protiv Srbije. Istodobno ministrica kaže da pomaka ima, a ministar Bošnjaković tvrdi da Srbija ne surađuje. Ja sam pomalo šaljivo pitao hoće li uz podršku Vlade Plenković-Pupovac-Saucha-Vrdoljak-Bandić imati i podršku srbijanske vlade. 

- Rekao je da je to jadno i rekao je meni da sam jadan. Predsjednik Sabora je prekinuo sjednicu, a potom je Borić napao Ines Strenju Linić rekavši "što si napravila za Hrvatsku". Ja sam zatim rekao "što ste ti i anemični napravili za Hrvatsku" te sam već krenuo prema izlazu. HRT, vaša kuća, snimila je cijeli taj događaj. Kada sam vidio da Plenković kreće, vratio sam se i ja. 

Sokol: Otkako je izbačen iz Vlade, Most stalno opstruira rad u Saboru

- Zaustavio me Beus Richembergh i rekao "nemoj, ovo je premijer, bit će sramota", nakon čega sam se ja povukao dvije stepenice gore i čekao hoće li Plenković proći. No nije bilo nikakve šanse pored kolege Bulja. Miro se i jučer našalio i rekao "da nije bilo šanse da prođe". Plenković je očito nešto želio. 

Ne znam bi li došlo do fizičkog obračuna, ja sam isto tako temperamentan te sam se složio s kolegom Beusom da je bolje da stanem i pričekam. Nakon toga je bilo provokacija od strane HDZ-a, poglavito Josipa Đakića. Suzdržao sam se, potencirao sam jednu bitnu temu. HDZ je taj koji provocira, a ja ću pitanja postavljati i dalje, objašnjava do u detalje Nikola Grmoja. 

Saborski zastupnik iz redova HDZ-a Tomislav Sokol ima drugačiju priču. 

- Nije bilo prijetnje fizičkim nasiljem. Ali kada netko širi govor mržnje te praktično počini kazneno djelo klevete nazivajući ljude izdajnicima, logično je da je predsjednik Vlade htio porazgovarati s dotičnim gospodinom. Grmoja je prvotno govorio da je otišao iz sabornice, sada pak govori nešto drugo. Vidi se koliko je dosljedan. Most otkako je izbačen iz Vlade uporno opstruira rad u Saboru, radi incidente... Sam Grmoja ima više od 80 opomena. Njima nije stalo do dobrobiti građana. To će na kraju krajeva birači kazniti, a već i kažnjavaju. Izgubili su i vlast u Metkoviću.  

Grmoja: Pupovcem se upravlja iz Beograda

Grmoja kaže da nije želio sukob i da je najbolje pogledati snimku. 

- Skandalozno je da Branko Bačić poziva DORH da reagira. Bernardić je također Plenkovića optužio za izdaju Hrvatske oko Ine. Plenković je uz svojega partnera Pupovca kojim se upravlja iz Beograda, potom mora i popuštati Njemačkoj, a možda ima i nekih interesa ministrice Pejčinović Burić koja je radila kao konzultantica za vladu Srbije. 

Sokol ističe da je Marija Pejčinović Burić radila na jednom projektu koji je vezan uz prilagodbu institucija Srbije europskim standardima. 

Novinar Denis Kuljiš kaže da su događaji u Saboru normalan parlamentarni folklor.

- Mene zabrinjava niska kvaliteta rada Sabora. Radi se o neprekidnoj demagoškoj napetosti koja se tu održava. Gospodin Grmoja samo u jednoj rečenici iznio je čak tri insinuacije. Da ja to stavim u tekst, mene bi odmah tužili. Kuljiš dodaje da vlada radi ono što joj je u opisu posla.

- Ovo nije Bog zna kakva vlada, ali odrađuje svoje poslove koje prema opisu posla mora raditi. A oporba ne radi ništa. Bave se demagogijom. Narod je sit tih glupih i površnih svađa, smatra novinar. 

Kuljiš: Most se ubacuje na desnicu

Grmoja se ne slaže s konstatacijom da oporba ništa ne radi, kaže da daju brojne zakonske prijedloge. 

Na konstataciju Tomislava Sokola da Most i SDP vrlo usko surađuju u Saboru, Grmoja mu je odgovorio da "prosipa priče" jer HDZ surađuje s HNS-om koji je ljeviji od SDP-a te da im je Milorad Pupovac glavni strateški partner. 

Potkraj emisije Denis Kuljiš zaključio je da je Most očito napravio politički zaokret te da se namjerno ubacio u desnicu kako bi pokupio naklonost birača koji su desnije od HDZ-a. 

Grmoja pak kaže da to nije istina, već da govore o važnim stvarima te da će to nastaviti činiti.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:33