StoryEditor
KOMPAS RTV HB

Grmoja: Ako bošnjačka politika nastavi s uzurpacijom, treba stvoriti preduvjete za osnivanje hrvatske federalne jedinice

Piše desk  /  21.04.2022., 11:44h
„Bosna i Hercegovina bez konstitutivnosti Hrvata nema smisla, kao što nema bez konstitutivnosti Srba ili Bošnjaka. Ako bošnjačka politika nastavi s uzurpacijom dovest će do raspada BiH“, kazao je za Kompas RTV-a Herceg-Bosne zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru Nikola Grmoja.

Rekao je da podržava Hrvate u pregovorima oko izmjena izbornog zakona.

„Ne treba ići u bojkot izbora, ali treba ići u bojkot formiranja vlasti nakon izbora i poslati snažnu poruku. Sedmi zaključak HNS-a govori o teritorijalnom preustroju i Hrvati moraju imati plan B“, naveo je Grmoja te dodao kako je činjenica da bošnjačka politika s tvrdoglavim insistiranjem na lažnom građanskom modelu, jedan čovjek jedan glas, radi na razbijanju BiH, prenosi RTV HB.

„Ako se nastavi ovakvo ponašanje bošnjačke politike može se krenuti u administrativni preustroj Federacije BiH. Nije nužno rečeno koliko kantona mora biti. Znam da ljudi imaju određeni sentiment prema hrvatskoj federalnoj jedinici i treba stvoriti preduvjete da se to ostvari ako se ovo nastavi“, objasnio je Grmoja.

Kaže kako je u Hrvatskoj nemoguće leći kao Hrvat, a probuditi se kao Srbin ili Bošnjak, kao što se može u BiH. „U Hrvatskoj nacionalne manjine možda imaju veća prava nego što Hrvati imaju kao konstitutivni narod u BiH“, poručio je Grmoja. Pozdravio je konsenzus predsjednika Zorana Milanovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i političkih stranaka u RH oko hrvatskoga pitanja u BiH.

Komentirajući pismo generala o pomilovanju bivših šefova UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača izrazio je nadu kako Milanović neće to učiniti.

“Milanović je govorio da nikoga neće pomilovati nadam se da će ostati pri tom stavu, jer artikulira dobre politike prema Hrvatima u BiH. Čudi me da su generali na ovakav način postupili. Dvojica su povukli svoj potpis, a nadam se da će to napraviti i oni do kojih hrvatski narod posebno drži, a tu mislim i na Gotovinu. Nije mi jasno zašto su pristali na ovakvu igru niti čija je to igra“, kazao je Grmoja. Dodao je kako će Most biti protiv toga.

Pozvao je Vladu i Stožer civilne zaštite RH da odustanu od odluke da hrvatski državljani iz BiH ne mogu u Hrvatsku na duže od 12 sati bez negativnog testa na Covid-19.

„Ako europski državljani mogu bez problema prelaziti hrvatsku granicu ne znam zašto bi prema hrvatskim državljanima u BiH vrijedili drugačiji kriteriji.“

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:50