StoryEditor
HRVATSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Grlić Radman za Dnevnik.ba: Schmidt odustajanjem od nametanja Izbornog zakona nagradio huškačku retoriku, nesnošljivost i mržnju prema bh. Hrvatima

Piše G.L.  /  28.07.2022., 16:46h

Republika Hrvatska razočarana je donošenjem samo parcijalnog dijela izmjena Izbornog zakona u BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta. Također, Vlada RH žali što se s odustajanjem od balansiranog rješenja nagradila huškačka retorika, nesnošljivost i mržnja prema Hrvatima i samom visokom predstavniku od strane Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i drugih bošnjačkih predstavnika i medija. I to sve s ciljem nastavka izbornog inženjeringa kojim se nastavlja diskriminacija Hrvata u BiH i time dovodi u pitanje Washingtonski i Daytonsko-pariški mirovni sporazum, rekao je za Dnevnik.ba Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Nakon neuspjelih pregovora u Neumu i Sarajevu koji su se vodili temeljem sporazuma iz Mostara iz 2020. godine, političke stranke, poglavito Bošnjaka i Hrvata, nastojale su na razini Federacije postići dogovor, ali to se nije dogodilo, podsjetio je hrvatski ministar vanjskih poslova.

"A to je bio izravan rezultat odbijanja bošnjačkih predstavnika da se postigne dogovor, iza kojeg stoji neskrivena težnja da se Hrvati pretvore u manjinu i Federaciju BiH pretvore u bošnjački entitet. Republika Hrvatska smatra da je takvo djelovanje određenih bošnjačkih predstavnika suprotno Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu, čiji je Hrvatska supotpisnik i garant", izjavio je. 

Uz to, napominje Grlić Radman, posebno danas u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, dovođenje u pitanje Daytonsko-pariškog sporazuma i Ustava BiH je politički kratkovidno i neodgovorno te su potrebne mjere za zaštitu stabilnosti, funkcionalnosti i vladavine prava u BiH, kao i ustavnih prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

"Visoki predstavnik Schmidt i naši partneri i saveznici iz SAD i Europska unija imaju potporu Republike Hrvatske za nastavak izmjena Izbornog zakona.Pri tome je važno ne podleći na neprimjerene i štetne pritiske iz političkog Sarajeva. Inače, dolazimo do situacije da jezik sile pobjeđuje jezik razuma, suradnje i kompromisa, te euroatlantske budućnosti Bosne i Hercegovine", rekao je za Dnevnik.ba hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Dnevnik.ba 

15. travanj 2024 08:33