Bled, 29.08.2022.- Panel How many challenges for Europe?na tradicionalnom međunarodnom skupu Bledski strateški forum, 17. po redu, koji se održava na Bledu. Na fotografiji hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. foto HINA/ STA/ Katja Kodba/ mlKATJA KODBA/STA -
StoryEditor
hrvatski šef diplomacije

Grlić Radman upozorio na situaciju u BiH: Približavaju se izbori bez prijeko potrebne izborne reforme koja bi osigurala pravedan izborni proces

Piše hina  /  19.09.2022., 21:45h

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak na sastanku o održivosti, suradnji i miru pod okriljem Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u New Yorku gdje je bilo riječi o aktualnim vanjskopolitičkim temama poput ruske invazije na Ukrajinu, priopćio je MVEP.

„Rat u Ukrajini snažno je utjecao na trenutačno stanje u svijetu, prouzročivši energetsku nesigurnost, nesigurnost hrane i inflaciju. Sve navedeno nadovezalo se na već postojeću klimatsku krizu i pandemiju covida-19, znatno pojačavajući rizik od društvenih nemira i političke destabilizacije“, rekao je ministar u svom izlaganju na sastanku.

Pritom je naglasio potrebu za zajedništvom i solidarnošću u današnjim vremenima velike nepredvidljivosti.

Na sastanku istaknuta važnost multilateralizma i očuvanja međunarodnog pravnog poretka.

Ministar je rekao da kao članica Europske unije i NATO-a, "Hrvatska ima puno povjerenje u multilateralizam. Vjerujemo da je to jedini put koji ima potencijal za ostvarenje mira, stabilnosti i ravnoteže u svijetu."

Također je kazao da svi napori moraju biti usmjereni prema očuvanju UN-a, njegove Povelje i tijela.

"Središnji dio međunarodnog poretka je međunarodno pravo, uključujući Povelju UN-a, kao i poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država članica. Moramo pronalaziti mirna rješenja sukoba u skladu s međunarodnim pravom“, rekao je ministar.

Istaknuo je kako je rat u Ukrajini doveo u pitanje globalni gospodarski oporavak te donio za sobom prijetnju prelijevanja na sigurnosno osjetljiva područja, poput jugoistočne Europe.

„Kako bi se spriječilo prelijevanje sukoba iz Ukrajine potrebna je veća pozornost i jači angažman međunarodne zajednice u regiji. Posebno ističemo situaciju u Bosni i Hercegovini, u kojoj se približavaju izbori bez prijeko potrebne izborne reforme koja bi osigurala pravedan izborni proces i stabilizaciju stanja u zemlji“, rekao je.

Ministar se sastao s administratorom Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Achimom Steinerom, s kojim je također razgovarao o destabilizacijskom učinku ruske agresije na Ukrajinu, kao i o situaciji u jugoistočnoj Europi.

Ministar je također nazočio otvaranju sastanka na vrhu o transformaciji obrazovanja, stoji u priopćenju MVEP-a.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 21:26