StoryEditor

Grlić Radman u Mostaru: Izborni zakon BiH ide na štetu Hrvata, treba ga mijenjati

Piše D  /  02.11.2020., 12:11h

Hrvatski ministar u Mostaru boravi zbog predavanja na Sveučilištu u Mostaru povodom 25 godina Daytonskog mirovnog sporazuma. Rekao je kako mu je to velika čast i prenio je pozdrave premijera Hrvatske, Andreja Plenkovića.

"Impresioniran sam aktivnostima Sveučilišta, izlaganjem rektora i nazočnih. Drago mi je čuti da je hrvatsko Sveučilište, nastava se predaje na hrvatskom, a ono je multikulturalno, polaze svi drugi, svatko ima pravo da se upiše ako ispunjava kriterije. To je ta otvorenost, krasi tu jednu znanstvenu i akademsku dimenziju", izjavio je.

Grlić Radman je istaknuo kako mu je čast govoriti o Daytonu, te da je Hrvatska aktivni zagovaratelj euro-atlantskog puta BiH.

"Ja sam prijatelj Bosne i Hercegovine, rođen sam u BiH, Hrvatskoj je u interesu stabilna funkcionalna i prosperitetna BiH. Važno je da BiH odgovara općim formulacijama i duhu Daytona, Ustava BiH, koji je temeljni pravni akt koji uređuje konstitutivnost i jednakopravnost naroda", istaknuo je hrvatski ministar.

"Članci Daytona su bili derogirani puzajućim reformama, bonskim ovlastima, koje su išle na štetu hrvatskog naroda. Hrvatska zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda BiH. Tročlano Predsjedništvo je zamišljeno da budu rezultat biranja naroda, što sada nije slučaj. Želimo da se poštuje duh Daytona", istaknuo je Radman.

Rekao je kako je BiH zemlja dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te da lideri moraju shvatiti svoju odgovornost u interesu Hrvata, Srba i Bošnjaka.

"Da se dogovore o budućnosti BiH, to treba osigurati. Jedni druge trebaju slušati. Ako mi slušamo o nezadovoljstvu Hrvata, znači da nešto nije uredu", kazao je.

Ocijenio je i to da aktualni Izborni zakon BiH ide na štetu hrvatskog naroda u BiH, te da ga treba mijenjati - o čemu se razgovaralo i u Zagrebu.

Grlić Radman će se tijekom dana susresti i s Draganom Čovićem, liderom HDZ-a, a zajedno će posjetiti Tomislavgrad i Livno, prenosi N1.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 08:39