StoryEditor

Grlić Radman u Janjevu obećao pomoć kosovskim Hrvatima

Piše D  /  06.05.2021., 08:05h

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je posjetio hrvatsku zajednicu na Kosovu, poručivši u Janjevu da će Hrvatska raditi na razvojnoj pomoći tom kraju. 

„Ovo je mjesto koje zaslužuje opstanak i Hrvatska će država raditi na tome, ne samo humanitarnom, nego i razvojnom pomoći kako bi pripomogla ostanku ljudi u Janjevu“, kazao je hrvatski šef diplomacije u selu „u kojem Hrvati žive više od 7. stoljeća“, no kojih je danas samo 162. 

Ministar je kazao i kako bi Hrvati trebali biti priznati u kosovskom ustavu, „bez obzira koliko ih ima“, pa je dodao da je Hrvatska ove godine za kosovske Hrvate dala 300 tisuća kuna. 

Ministar je u Janjevu posjetio i župu sv. Nikole gdje je prisustvovao prvoj pričesti i krizmi. 

Grlić Radman se ranije u četvrtak u Prištini sastao s kosovskom ministricom vanjskih poslova Donikom Gervallom Schwarz koju je zamolio „ da se osobno zauzme za poboljšanje i reguliranje statusa“ kosovskih Hrvata. 

U kosovskoj prijestolnici šef hrvatske diplomacije objavio je da Hrvatska Kosovu donira 10 tisuća doza cjepiva protiv covida-19. 

Grlić Radman u Prištini je i podsjetio da je Hrvatska bila među prvim državama koje su priznale neovisnost Kosova, pa dodao da je službeni Zagreb „snažno podržavao uključenje Kosova u međunarodne i regionalne organizacije“, što će činiti i dalje. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:57