StoryEditor
hrvatski šef diplomacije

Grlić Radman: "Srbija mora slijediti načela i politike Europske unije"

Piše hina  /  11.09.2023., 13:02h

Srbija, kao i druge zemlje zapadnog Balkana koje su se opredijelile za Europsku uniju, mora slijediti načela i vanjsku te sigurnosnu politiku Europske unije, rekao je u ponedjeljak tijekom posjeta Sofiji ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Svaka država zapadnog Balkana koja se opredijelila za ostvarenje europske perspektive mora poštivati načela i europske vrijednosti za koje se opredijelila, odgovorio je ministar na novinarsko pitanje na zajedničkoj konferenciji s bugarskom kolegicom Mariyom Gabriel.

To vrijedi i za osudu ruske agresije i za sankcije koje Europska unija primjenjuje na Rusiju zbog agresije na Ukrajinu, rekao je. "Tako i Srbija mora svoju vanjsku politiku prilagoditi zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije", dodao je. 

Srbija nije uvela sankcije Rusiji

Prisutnost EU na Balkanu izuzetno je važna kako bi se spriječili maligni utjecaji trećih zemalja, ali i zato što jugoistok Europe prirodno pripada Europskoj uniji, rekao je Grlić Radman.  

Kandidatkinja za članstvo u EU, koja već vodi pregovore s Bruxellesom, Srbija je osudila rusku agresiju na Ukrajinu, ali ne primjenjuje sankcije na Rusiju i redovito ističe povijesne i prijateljske veze s tom zemljom.

Sve države zapadnog Balkan okružene su ili članicama EU ili NATO-a. Šef hrvatske diplomacije dodao je da Bruxelles ima političke mehanizme kojima će zemlje zapadnog Balkana uvjeravati kako slijediti europski put i politiku EU.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 17:04