StoryEditor
položaj hrvata u bih

Grlić Radman smiruje švedske i finske ministre: "Milanoviću bi mogao biti upućen i neki poziv s američke strane"

Piše desk  /  13.05.2022., 21:20h
O hrvatskoj blokadi Finske, slovenskoj blokadi Hrvatske, ruskom uhićenju hrvatskog borca u Ukrajini s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova za Dnevnik Nove TV govorio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatska je od početka rata rekla da svatko odlazi u Ukrajinu na vlastitu odgovornost. No može li se i kako izvući zarobljenog Hrvata?

"Šanse su velike. Ulažemo diplomatske i političke napore kako bismo dočekali njegovo oslobađanje. Ovog trenutka ne mogu toliko govoriti. Poduzimamo sve što je bitno. Ja sam optimističan osobito nakon što smo vidjeli ove slike", rekao je ministar, pritom misleći na razgovor koji je srpski novinar snimio sa zarobljenim Hrvatom. 

Blokada ulaska u Schengen

"Još uvijek imamo i veleposlanstvo u Moskvi i u Ukrajini. Život hrvatskog državljanina nam je prioritet. Najvažniji", dodao je Grlić Radman koji je komentirao i slovensku prijetnju blokadom ulaska u Schengen. 

Potpredsjednica slovenske vlade Tanja Fajon zauzima se za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen, ali to uvjetuje provedbom arbitražne odluke o granici, pišu mediji.

"Blokada se pojavila kao jedna riječ koja se često vrti u medijskom prostoru. Uvjeren sam da ćemo sve naše odnose koji su dosad bili jako dobri, ojačati, nastaviti suradnju. Siguran sam da će se kolegica založiti za Hrvatsku u šengenskom prostoru. Jer je to u interesu Slovenije. To je u europskom duhu", kazao je dodavši da je činjenica da će hrvatski ulazak u Schengen biti najvažniji Slovencima koji ljetuju kod nas, glavni argument. 

"Hrvatsku u šengenskom prostoru najviše žele slovenski građani kako bi nesmetano mogli prelaziti preko hrvatske granice. Negdje oko 100.000 građana prođe, oni su najprisutniji na Jadranu", kaže ministar. 

Finska, Švedska, Milanović i NATO

Grlić Radman ranije je tijekom dana rekao da ga zovu kolege iz i raspituju se o prijetnjama predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će Hrvatska Finsku i Švedsku blokirati pri pokušaju ulaska u NATO.

"Interesiraju se. Pitaju misli li predsjednik to ozbiljno i je li to hrvatska vanjska politika. Pitaju me hoćemo li doista zaustaviti pristup Finske i Švedske u NATO", dodaje ministar. 

"Razgovarao sam s finskim ministrom i švedskom ministricom. Ona me nakon predsjednikovih izjava nazvala dosta zabrinuto i u čudu pitala 'Zar je to moguće?'. Hrvatska je predana NATO savezu. Bila je jako zabrinuta", kaže Grlić Radman. Poslije im, kaže, objašnjava da hrvatska vlada podržava članstvo Finske i Švedske, da će uputiti u sabor ratifikaciju i da će sabor to prihvatiti". 

Kaže i da postoji mogućnost da hrvatski veleposlanik bude pozvan u Finskoj na razgovor. Grlić Radman misli da je moguće da bi Milanoviću mogao biti upućen i neki poziv s američke strane. 

"Sve je moguće. Idemo pričekati te sastanke sutra i prekosutra u Berlinu gdje ćemo razgovarati o tome. Prihvatio sam i poziv njemačke ministrice vanjskih poslova koja želi o tome razgovarati", kaže. 

Dnevnik.ba

08. lipanj 2023 08:55