StoryEditor
hrvatski šef diplomacije

Grlić Radman: Schmidtova odluka je revolucionarna, Milanović je blefer i politički dezorijentiran čovjek

Piše desk  /  05.10.2022., 10:26h

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" govorio je o izborima u Bosni i Hercegovini, potezu visokog predstavnika Christiana Schmidta, a komentirao je i izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Ministar Grlić Radman kazao je da bi potez visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta u nedjelju, kada je nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka, mogao biti prvi korak prema reformi izbornog sustava. Pohvalio ga je i kazao da je on učinio sve što njegovi prethodnici nisu.

- Najvažnije je da će Hrvati biti zastupljeni i sudjelovati u izboru Predsjednika i dvojice dopredsjednika Federacije. To je važno i to je prvi korak. Sada treba osigurati put za nastavne reforme koje stoje u izbornom zakonu, ali i u Ustavu, izjavio je.

Govoreći o predstojećem putu BiH u EU osvrnuo se na sastanak u Bruxellesu i "posljednji dokument od 11. lipnja kojega je inicirao predsjednik Vlade".

Rekli ste da je Schmidtova intervencija dokaz uspješne politike hrvatske Vlade, izjavila je među ostalim voditeljica Jelena Mikovčić i dodala kako predsjednik Republike Zoran Milanović misli suprotno.

- Svojim prostačkim vokabularom zagađuje i na neki način toliko pojednostavljuje cijelu stvar u jednom ozbiljnom političkom trenutku za cijelu BiH. I stvarno, kada vidimo koji su bili napori i da rezultate imamo, jer treba slušati što kažu predstavnici Hrvata u BiH, onda možemo samo reći da je nažalost predsjednik Milanović običan blefer i politički dezorijentiran čovjek koji se sada našao u živom pijesku vlastitih laži, zabluda i krivih procjena. Vratimo se unazad i sjetimo se da je 2006., 2010. i 2014. godine podržavao Željka Komšića, a vjerojatno i 2018. godine. Prema tome, ono što se ovdje napravilo, ova Vlada u zadnjih nekoliko godina, a posebno u zadnjih nekoliko mjeseci, to je sve ono što je predsjednik Milanović trebao napraviti svojim angažmanom u jedno izrazito važno, formativno vrijeme, kada je bila mogućnost njegovog osobnog angažmana, čak i u vrijeme kada je on bio premijer, izjavio je Grlić Radman.

Istaknuo je da je Milanović širio određene tenzije.

Prisjeća se, kaže, da je Milanovića 1990. godine postavio za načelnika odjela za mir i sigurnost. Tu sam vjerojatno pogriješio, jer niti mira niti sigurnosti s njim, kazao je. 

- Početkom 2000. godine kao Račanov batler i ulizica je pogrdnim riječima govorio o Hrvatima u BiH. Ne želim to niti iznijeti. Svjedok sam toga razdoblja kako se Milanović odnosio. Prema tome, treba se pokriti po ušima i šutiti i zahvaliti hrvatskoj Vladi što je učinila tolike napore i podržati zapravo sve ono što će kasnije uslijediti, rekao je Grlić Radman.

Na pitanje je li Schmidt mogao učiniti više jer bonske ovlasti jesu veće Grlić Radman uzvraća da je ono što je učinio Schmidt stvarno revolucionarna odluka. Smatra da Schmidt nije imao veliku potporu, a podsjetio je i na prosvjede u srpnju. Spomenuo je i posjet turskog predsjednika BiH i Hrvatskoj te kazao da je Milanović pozvao Recepa Erdogana.

- Milanović izvan granica RH nije učinio ništa. Nije napisao nijedno pismo. Nije ni s kim razgovarao na svojoj razini. Kada se susrećemo s drugim dužnosnicima, tu sramotu i štetu koju je nanio, mi moramo pravdati na način da su to institucije i demokracija. Mi moramo skupljati sve krhotine koje je on polomio, a koje rade veliku reputacijsku štetu Republici Hrvatskoj, izjavio je među ostalim i kazao kako želi da Hrvatska ima predsjednika civiliziranih i lijepih manira.

Grlić Radman govorio je i o reakcijama Europske unije na Schmidtovu inicijativu. 

Na MOST-ovu inicijativu da se Željka Komšića proglasi personom non grata u Hrvatskoj, Grlić Radman rekao je "oni se bave formom, a mi sadržajem".

- Mi želimo ukazati na činjenicu da gospodin Komšić nije legitimno izabran predstavnik hrvatskog naroda. Zauzeo je mjesto koje njemu ne pripada, dodao je.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 19:12