StoryEditor
hrvatski šef diplomacije

Grlić Radman: "Predsjednikovi nastupi Hrvatskoj donose reputacijsku štetu"

Piše desk  /  07.12.2022., 11:05h

- Svjetsko prvenstvo također je tema vanjske politike. Mi smo mala nacija, ali izuzetno vidljiva sportska nacija. Nogomet je velika promocija za Hrvatsku - naglasio je u emisiji ‘A sada Vlada‘ na HRT-u, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Osvrnuo se na Vladin prijedlog pomoći Ukrajini koji je bio na raspravi u Hrvatskom saboru te rekao kako je važno da se vodila rasprava i da su zastupnici upoznati s prijedlogom.

- Nakon usvajanja deklaracije o osudi ruske agresije i podršci Ukrajini iz veljače, nakon samita o Krimskoj platformi, nadam se da je ova odluka samo nadogradnja našeg odnosa prema Ukrajini - rekao je i dodao da smatra da će Hrvatski sabor 15. prosinca donijeti pravilnu odluku.

Pomoći Ukrajincima u pravednoj borbi

Istakao je da je ova misija nadogradnja "našeg odnosa prema zemljama u neposrednom susjedstvu EU".

Na pitanje može li se Hrvatska "uvući" u rat u Ukrajini time što će ukrajinski vojnici boraviti u Hrvatskoj, Grlić Radman je rekao da ne može.

- Želimo izbjeći bilo kakav povod za rat, ali to ne znači da ne želimo pomoći Ukrajincima u njihovoj pravednoj borbi - istakao je. 

Predsjednik Zoran Milanović zatražio je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Grlić Radman smatra da on kasni s tim stoga što je premijer Andrej Plenković to zatražio odmah nakon agresije Rusije, no predsjednik se nije na to odazvao.

- Loši odnosi Pantovčaka i Banskih dvora štete Hrvatskoj. Ovdje vidimo da se svi učinci Vlade nastoje minorizirati, predsjednik koristi svaku priliku kako bi poslao negativne poruke. Predsjednikovi nastupi Hrvatskoj donose reputacijsku štetu - naglasio je Grlić Radman.

Smatra da bi predsjednik države trebao doprinositi reputaciji, dignitetu i dostojanstvu države.

Ulazak u Šengen

Na pitanje ima li pomaka u odobrenju predsjednika za izbor veleposlanika, Grlić Radman je rekao da nema.

- Nedavno su me u Vatikanu pitali kada će Hrvatska postaviti veleposlanika u Vatikan. Rekao sam kako Vlada ima svog kandidata, no predsjednik se ne slaže s time. Isti takav je slučaj i s kandidatom za ambasadora u Parizu, naglašava.

Što se tiče ulaska Hrvatske u šengenski prostor, Grlić Radman smatra da će sve proći dobro.

Srbija je osudila Rusiju, no nije spremna uvesti sankcije što se sada izričito traži od nje.

- Osuda nije dovoljna. Ona se mora pokazati na djelu - zaključio je Grlić Radman.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 23:17