Article_Top_970x250

Grlić-Radman posjetio Italiju i Vatikan, pričao o položaju Hrvata u BiH

Ministar vanjskih i europskih poslova

Grlić-Radman posjetio Italiju i Vatikan, pričao o položaju Hrvata u BiH

stu 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman se kratko susreo s papom Franjom, a s državnim tajnikom Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom razgovarao je o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ministar je na sastanku s Gallagherom potvrdio tradicionalno odlične odnose Hrvatske i Svete Stolice, utemeljene na povijesnom partnerstvu i međusobnom razumijevanju, što pokazuje i razmjena visokih posjeta u posljednje dvije godine.

Grlić Radman je vatikanskog kolegu izvijestio o skorašnjem hrvatskom predsjedanju EU-om, a govorili su i o jugoistoku Europe i zemljama zapadnog Balkana, kao i o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

Složili su se o potrebi što skorašnjeg imenovanja Vijeća ministara u BiH, a ministar je istaknuo da hrvatski narod mora izboriti pravo na svog vlastitog predstavnika na svim razinama političke vlasti. 

"Također sam prenio naše zanimanje i kako s punim povjerenjem čekamo završetak postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca", rekao je Grlić Radman.

Hrvatskog ministra, u pratnji obitelji i suradnika, primio je papa Franjo. 

"Lijepo se izrazio o Hrvatima koji čuvaju hrvatski katolički identitet kroz stoljeća", otkrio je Grlić Radman. 

Sveta Stolica izrazila je zabrinutost zbog izostanka odluke o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te izrazila potporu hrvatskim nastojanjima da zadrži politiku proširenja u fokusu Europske unije, priopćeno je iz ministarstva. 

O toj temi je tijekom službenog posjeta Italiji razgovarao i s ministrom za europske poslove talijanske vlade Vinceznom Amendolom. Grlić Radman je na tom sastanku upozorio na važnost svibanjskog samita EU-a s državama zapadnog Balkana na kojem je nužno poslati jasnu i poticajnu poruku tim zemljama.

Dvoje ministara je u razgovoru potvrdio vrlo dobre susjedske odnose,  a talijanska je strana dala punu podršku hrvatskom ulasku u Schengen te pridruživanju eurozoni i OECD-u, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba